Prati nas

Vrt

Drama u vrtu

Ljiljani za svaki vrt: Preporuke stručnjaka za raskošnu cvatnju

Postoje tisuće sorti ljiljana. Gdje započeti, što pribaviti i kako ih njegovati? Vrtlar i autor brojnih knjiga na temu vrtlarstva, Graham Rice, nudi nekoliko savjeta.

Objavljeno

|

Kako uzgajati ljiljane?
ilustracija: S. Bura/mj

Fotografije ljiljana na policama vrtnog centra izgledaju veličanstveno. Za promjenu, fotografije ne lažu. Ljiljani su zaista veličanstveni. Ako vas privlače, trebate se okušati u njihovom uzgoju.

Što je najbolje, ljiljani koje možete kupiti u vrtnim centrima i supermarketima obično su lako uzgojivi. Tvrtke koje prodaju lukovice na tržište stavljaju samo nezahtjevne sorte. Pogledajte upute na poleđini pakiranja onih lukovica koje vam se posebno sviđaju i provjerite trebaju li kiselo ili alkalno tlo. Kupite one kojima možete pružiti te osnovne uvjete.

Ako radije naručujete putem interneta, potražite tri grupe. U prvoj su azijski hibridi koji su vrlo otporni, lako se uzgajaju, ali nemaju miris. U drugoj su takozvani longiflorum azijski hibridi koji uspijevaju na svim tlima i neki od njih su mirisni. U trećoj skupini su orijentalni hibridi koji su šareni i vrlo mirisni, ali trebaju kiselo tlo. Njih možete uzgajati u posudama ispunjenima supstratom za rododendrone ili erike, ako vam je tlo u vrtu nedovoljno kiselo.

Oglas

Nedavno predstavljeni “drvoliki ljiljani” su monstruozno veliki orijentalni ljiljani i zaista nude dramatičnu cvatnju. Nose desetke cvjetova koji u promjeru imaju od 15 do 20 centimetara, a stabljike im dosežu visinu do 2 i pol metra. Ako tražite spektakularan dojam, ne tražite dalje od njih. Dobro se drže iz godine u godinu, a njihove stabljike su toliko čvrste da im rijetko kad treba potpora.

“Stargazer” iz skupine orijentalnih ljiljana (foto: sharkolot/Pixabay

Također obratite pažnju na martagon ljiljane koji su među najpouzdanijima i najotpornijima. Prepoznat ćete ih po zakovrčanim laticama, dok sami cvjetovi gledaju prema tlu. Najbolje uspijevaju u malo sjene. Lijepo povijeni cvjetovi obično su prošarani, iako je čisto bijeli Lilium martagon ‘Album’ jedan od najljepših.

Supermirisni kraljevski ljiljani, L. regale, sa svojim ogromnim bijelim trubama, idealni su za sadnju u skromnijim uvjetima jer toleriraju obično tlo i dobro se razmnožavaju sve dok imaju imalo sunca.

Ljiljan iz skupine azijskih ljiljana (foto: Brigitte Werner/Pixabay

Kako uzgojiti ljiljane u vrtu

Najbolje je saditi lukovice ujesen. Ako ne uspijete, sve što posadite do kraja ožujka može se tolerirati. Sadite na sunčanom ili djelomično sjenovitom mjestu u vrtu. Lukovice treba pokriti s 15 centimetara dobro dreniranog i plodnog tla.

“Ja svoje prihranjujem svaka dva tjedna od početka cvjetanja pa sve dok nadzemni dio biljke ne počne sahnuti. Ne zaboravite odstraniti ocvale cvjetove. Što se tiče njege, nemojte dopustiti da se osuše, redovito ih prihranjujte, držite ih slobodnima od lisnih ušiju koje šire virusne bolesti i iscrpljuju biljku. Ako vidite bilo kakve crvene bube na ljiljanima – zgnječite ih”, kazao je Rice za Garden, magazin Kraljevskog vrtlarskog udruženja.

Lilium martagon (foto: Oona Räisänen/Wikimedia)
Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.