Vrt

Iako cvatu, rajčice ne zameću plodove. Gdje je nastao problem?

Mnogi vrtlari očajavaju nad rascvjetanim rajčicama koje ne daju plodove. Dobra stvar je da će se stanje vjerojatno popraviti s popravljanjem vremenskih uvjeta, a postoje i konkretne mjere koje možemo poduzeti.

Objavljeno

|

Najvažnije razlozi zbog kojih se cvjetovi rajčice ne oprašuju i ne zameću plodove možemo podijeliti u dvije kategorije.

U prvoj su okolišni čimbenici koji su izvan vaše kontrole, poput ekstremnih promjena temperature. U drugoj su čimbenici na koje možemo utjecati, pa čak i popraviti grešku da bismo na kraju dobili sjajan urod. Najvažnije je učiti i stjecati iskustvo pa će iz godine u godinu problema biti sve manje.

Odbacivanje cvjetova

Jedan razlog zbog kojeg nema ploda može biti otpadanje cvjetova prije no što budu oprašeni. Ovo je simptom biljke pod stresom i može imati nekoliko uzroka. Najčešći su fluktuacije temperature (posebno nagla zahladnjenja, pretjerano svježe noći), nedostatak vode, neravnoteža hranjivih tvari i napad insekata.

Većina sorti zahtjeva noćne temperature više od 10°C. U protivnom će odbaciti cvjetove prije no što dođe do oplodnje. Nagla hladna fronta može biti krivac, a vremenski uvjeti i klima su, naravno, čimbenici koji su izvan vaše kontrole. Međutim, u budućnosti možete zaštitili biljke kada se najavljuje hladna noć. Također, možete posaditi presadnice rajčice nešto kasnije kako biste bili sigurni da neće odbacivati cvijet. Ili biste mogli pokušati uzgoj rajčice u plastenicima.

No ako je temperatura povoljna, idućeg krivca treba tražiti u nedovoljnom zalijevanju, a potom i u neadekvatnoj gnojidbi. Sve biljke trebaju vodu, dušik, fosfor i kalij, kao i niz mikroelemenata. Premalo dušika ili premalo kalija mogu uzrokovati otpadanje cvjetova. Ali i previše dušika vodi u pretjerani rast lisne mase, nauštrb cvjetova i plodova. Detalje o gnojidbi rajčice, a koja u različitim fazama rasta traži različitu prihranu, možete potražiti ovdje.

A gdje su oprašivači?

Još jedan razlog zbog kojeg cvjetovi mogu otpasti prije formiranja ploda jest nedostatak oprašivanja ili loše oprašivanje. Rajčice su primarno anemohorne biljke, oprašuje ih vjetar, no i kukci tu svojski pomažu. Zato je za dobro oprašivanje važan dobar protok zraka oko biljke pa biljke koje “stoje jedna drugoj na glavi” slabije rađaju. Pokidajte zaperke, dajte rajčicama zraka. I vjetra.

Uz to, formiranje plodova trebalo bi biti bolje ako uvijek osigurate prisutnost dovoljno kukaca oprašivača kao što su medonosna i divlje pčele. Izgradite takozvane hotele za kukce u vrtu i izbjegavajte pesticide kako ne biste potrovali pčele i bumbare.

Ručno oprašivanje

Ako uzgajate rajčice u zatvorenom prostoru, poput plastenika i staklenika, veliki problem mogu biti nedostatak oprašivača i vjetra. Tada možete posegnuti za ručnim oprašivanjem. Neki vrtlari će redovito protresati biljke kako bi se oslobodio polen, a zrak prostrujao, dok će drugi posegnuti za prenošenje polena na njušku tučka, recimo, štapićem za čišćenje ušiju ili mekanim kistom.

Jednostavnije tehnike za poboljšanje rezultata uključuju osiguravanje protoka zraka i ventilacije ili kupovina uzgojenih oprašivača koji se puštaju u zatvorene plastenike ili staklenike.

Exit mobile version