Povjerljivo

‘Brat i šogorica žive sami u 198 kvadrata, 12 godina ne mogu u svoj dio kuće’

Naša čitateljica, koja se potpisala imenom Seka, opisala nam je kako se u njezinu obitelj uvukla gramzivost uslijed koje njezin brat ne popušta ni milimetra, unatoč svim njezinim molbama, pa čak i pravnim upozorenjima.

Objavljeno

|

To što se događa gospođi Seki nije nikakav rijedak slučaj. Naši nam čitatelji učestalo svjedoče da su žrtve otimanja naslijeđene imovine. Mnogi nam pišu da imaju problema s vlastitom braćom i sestrama pa čak i kada je na ostavinskoj raspravi sve raspodijeljeno crno na bijelo.

Tako je i ova naša čitateljica nakon ostavinske rasprave i papirnato dobila pola roditeljske kuće, ali svojim dijelom ne može raspolagati već 12 godina. Tome je kriv njezin brat.

“Otac nam je poginuo dok smo bili djeca, a kuća se cijelo vrijeme vodila na njega. Nakon majčine smrti, brat je prigrabio sva tri kata obiteljske kuće i ako sam i ja naslijedila pola. Mojoj obitelji ostavio je samo adaptirane podrumske prostorije visine 2 metra i površine 44 kvadrata, u kojima je i prije živjela moja kći sa svojom obitelji”, opisuje.

Nema kompromisa

“Ponudila sam mu da koristi polovinu druge etaže u kojoj je živjela majka, a da drugi dio pravično koristi moja kći, no samo mi je odbrusio da mi nemamo što dijeliti. Nastavio je sa suprugom živjeti u 198 kvadrata, sinovi su mu odselili i imaju svoje stanove”, objašnjava.

Za to vrijeme njezina kći s obitelji i dalje živi u podrumu. Borba gospođe Seke čini se uzaludnom. “Nakon ostavinske rasprave sud je donio rješenje da se kuća dijeli ravnopravno svakome po pola. Međutim on već punih 12 godina nama brani ući u drugi dio naše imovine. Na kraju sam morala pokrenuti pravni postupak za fizičku diobu suvlasništva kako bi mogao reagirati i MUP.”

“Zbog ovog njegovog protupravnog stjecanja imovine podnijela sam na kraju i tužbu na temelje koje bi trebalo utvrditi i koji bi bio iznos zakupnine stana koji brat, bez zakonske osnove, koristi svih 12 godina”, otkrila nam je gospođa Seka.

Što kad nema nade za miran dogovor?

Uvijek se iznova uvjerimo, kad sve nade u miran i razuman dogovor padnu u vodu, kreće borba po sudovima. To košta novaca i živaca, ali jedna strana više jednostavno nema izbora, što je jasno i iz slučaja gospođe Seke.

Prvi korak koji bi trebala poduzeti oštećena strana svakako je prikupljanje dokumentacije, koja uključuje oporuku, nasljedni list i sve pravne papire koji potvrđuju pravo na dio imovine. Na samom početku sukoba najbolje je pokušati izbjeći sud i razmisliti o posredovanju ili medijaciji. To je proces gdje neutralna treća strana sukobljenim stranama pomaže postići sporazum.

Ako to ne urodi plodom, idući korak je izbor odvjetnika koji je specijaliziran za obiteljsko ili nasljedno pravo kako bi dobili pravni savjet i saznali svoja prava i opcije. Savjetovat će vas kako odmah možete poduzeti mjere za zaštitu svog dijela kuće, što može uključivati pravne korake za osiguranje da ne dođe do prodaje ili drugih promjena bez vašeg pristanka.

Tek nakon toga mogao bi uslijediti sudski postupak, što je gospođa Seka već pokrenula. Za nju je to jedina opcija kako bi ostvarili svoja prava. Kroz taj proces oštećenu stranu vodi odvjetnik. No, znajmo i to da je svaki slučaj jedinstven, pa je važno tražiti pravni savjet kako bi donijeli najbolje odluke za svoj konkretnu situaciju.

Jeste li se i vi susreli s ovakvom nepravdom?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Exit mobile version