Aktivno starenje

‘Biste li radije imali 60 ili 16 godina? Posve sam sigurna u svoj izbor!’

Što možete biti kad imate 60 godina? Apsolutno sve što želite biti! Ako ste sretni što ste usporili život, uživajte u tomu. Ako tražite avanturu, sada bi moglo biti savršeno vrijeme.

Objavljeno

|

Još uvijek volim pjevati pod tušem i plesati po kuhinji. Naravno, kada nitko ne gleda. Još uvijek se uzbudim kad pomislim na tu posebnu osobu i osjetim leptiriće u trbuhu. Godine nisu prepreka za ljubav, kaže autorica Lily Bredshaw za portal Sixty and me.

Sklona sam odijevati se malo udobnije nego prije, ali još uvijek volim kupiti lijepu odjeću. Uživam izgledati i osjećati se najbolje što mogu. Brinem o sebi iznutra i izvana. Život je zanimljiv, uzbudljiv i uvijek se radujem onome što dolazi.

Naravno, kad se ujutro ustanem, prva misao mi je da moram piškiti i dok silazim niz stepenice moje male kućice, koljena obično ispuštaju čudne zvukove. Nažalost, moj odraz u kupaonskom ogledalu ne prikazuje sliku prekrasne mlade osobe koju još uvijek osjećam iznutra, ali to je u redu. Sretna sam što sam to ja.

Učenje drugog kuta gledanja

Moram reći da je bilo pomalo čudno kad su mi ljudi počeli nuditi mjesto u autobusu. Zar nisam ja ta koja bi to trebala činiti? Ili kada bih dobila popust u kinu za starije od 60 godina, bez da su me pitali koliko imam godina. Ali učim da je sve to u redu i sve što trebam učiniti je preoblikovati svoja razmišljanja.

Ako mi netko ponudi mjesto u javnom prijevozu, štedi moja bolna stopala. Ako dobijem popust u kinu, platit će mi sladoled. Moja kosa može izgledati kao ptičje gnijezdo ujutro, ali još uvijek imam puno kose. Moje lice, nazovimo ga “iskusnim”, pokazuje da sam doista živjela. Ako tražiš dobro u bilo čemu, obično ga možeš naći.

Živa sam. Mnogi nisu došli ovako daleko. Razumno sam fit i zdrava i, iako se ne bojim smrti, sretna sam što živim dokle god mogu. Uvijek sam i zauvijek zahvalna.

Najveći dar

Otkrila sam da je najveći dar starenja vrijeme. Vrijeme da jednostavno budem ja. Ponekad sam budna u pet ili šest ujutro, željna vidjeti što mi dan donosi. Druge dane, radim to polako, uz šalicu čaja i mali doručak u krevetu. To je čista radost!

Nedavno sam se preselila u prekrasnu staru kućicu, ali vrt je bio godinama zapušten, a korov je bio viši od mene. Moja prva misao bila je da moram potražiti pomoć, bilo je to previše za mene. Ali onda sam odlučila suočiti se s tim sama, dio po dio. Iscrpljena sam, leđa me bole, koljena škripe, ali tako sam ponosna na sebe dok gledam kako se ovaj prekrasni vrt otkriva.

Iako su znakovi starenja očiti svakome, moj unutarnji ja je mlad i uzbuđen učiti nove stvari. Ja sam hrabra nova ja, koja je spremna isprobati (gotovo) sve, i to mi se stvarno sviđa!

16 ili 60?

Ako me iskreno pitate, bi li radije imala 16 ili 60 godina, odgovor je definitivno 60. Imala sam fantastičan život i voljela svaki trenutak. Dobro, gotovo svaki trenutak. Mislim da smo mi bejbibumeri dobili stvarno najbolje od života. Bili smo pioniri, pokretači. Mislili smo da možemo promijeniti svijet. I na puno ačina smo ga promijenili.

I još uvijek možemo

Nikada nije postojala generacija koja je imala te mogućnosti koje mi imamo sada. Većina naših majki nije imala priliku započeti novu karijeru sa 60 godina, putovati sama oko svijeta. Ili studirati. Mogućnosti koje imamo su beskrajne.

Što možete biti kad imate 60 godina? Apsolutno sve što želite biti! Ako ste sretni što ste usporili život, uživajte u tomu. Ako tražite avanturu, sada bi moglo biti savršeno vrijeme. Ako želite učiti nove stvari, započeti novu karijeru, putovati, napisati knjigu, pisati blog, samo pokušajte. Nikad ne znate, možda vas život iznenadi, zaključuje autorica.

A vi? Biste li radije imali 16 ili 60 godina? Da započnete novu avanturu, što bi to bilo? Što je to u čemu najviše uživate nakon šezdesete?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Exit mobile version