Povjerljivo

‘Snaha je prenaporna, a sin je podržava, ne želim više čuvati unuka’

Baka koja više ne želi čuvati unuka, opisala je svoju frustraciju zbog pedantne snahe i neslaganja sa stavovima svoje djece. Njezina priča otkriva koliko je teško balansirati između vlastitih očekivanja i stvarnosti u ulozi bake.

Objavljeno

|

Mnoge bake jedva čekaju da se počnu brinuti o unucima, no ubrzo shvate da ta romantizirana slika baka-servisa nije nimalo ležerna, a uglavnom uključuje i poštivanje tuđih odluka, čak i kada se s njima ne slažu. Upravo se s tim problemom magazinu Slate javila jedna čitateljica koja više ne želi čuvati unuka.

“Voljela sam majčinstvo i oduvijek sam se veselila tomu da  ću biti baka. Godinama sam govorila djeci, koja su sada u svojim tridesetima, da jedva čekam, i da ću, kad jednom budu imali djecu, rado pomagati”, napisala je uvodno.

Sreća joj se osmjehnula i uskoro je stiglo prvo unuče. “Sin i snaha dobili su sina i zamolili su me da se brinem o njemu između njenog porodiljnog dopusta i ljetnih praznika. Naime, ona je učiteljica. Ali ona je nevjerojatno pedantna u vezi svega oko djeteta. Prvi put je mama pa se previše brine o sitnicama”, požalila se baka koja za snahu kaže da je vrlo teška za suradnju.

“Ništa nije kako sam očekivala”

“Moj sin i moja kći stali su na njenu stranu oko svih vrsta roditeljskih odluka. Pri tome moja kći čak ni nije majka. Sada kad su ljetni praznici konačno stigli, otkazala sam sve usluge baka-servisa. Uvela sam si zabranu čuvanja djece. I baš sad moja kći objavila je da je trudna. I jako je bijesna. Sin je također ljut jer su on i snaha planirali da im čuvam dijete barem jednom tjedno, a bez da su me ikad to pitali. Kako da ih sve smirim?” pita čitateljica koja se potpisala pseudonimom “Baka, a ne personalizirana dadilja”.

No odgovor koji joj je dao Slate sigurno nije dočekala s oduševljenjem. “Kad sam pročitala vaše pitanje, pojavio mi se upitnik nad glavom. Godinama ste govorili svojoj djeci da mogu računati na vas, da se veselite biti baka, da jedva čekate, i sada kad su unuci počeli stizati, objavili ste da nemate namjeru ispuniti obećanje”, odgovora kolumnistica Michelle Herman.

Baka nije mama!

“I tako ste samopravedni u vezi toga! Vaša snaha je previše pedantna oko brige za svoje dijete! Vaša vlastita djeca staju na njenu stranu u “roditeljskim odlukama”. Kako se usuđuju, kad vi znate kako sve treba biti?” retorički pita kolumnistica.

“Slušajte, bako, ne znam zašto ste zamišljali da ćete o unucima moći brinuti onako kako vi želite i da ćete moći nadglasati roditeljske odluke. Ali baka nije majka. Apsolutno imate pravo odbiti pomagati s unucima, sadašnjim ili budućim. Imate pravo povući obećanje koje nikada niste ni trebali dati. Ali nemate pravo zahtijevati da se vaša djeca “smire.” Ako ste zainteresirani za popravljanje odnosa s njima nakon ovog debakla, razmislite o tome da budete iskreni. Recite im da niste trebali obećati usluge baka-servisa jer niste znali što bi to zapravo podrazumijevalo.”

“Negdje duboko u sebi znate da su roditelji djece ti koji su odgovorni za brigu o djeci. Možda se možete pomiriti s tim. Ako ne, vaša uloga u životima unuka bit će svedena na ljubaznu posjetiteljicu i u tome nema ništa loše. Ali neće biti ni toga, ako ne priznate svoju grešku”, zaključuje Herman.

Exit mobile version