Prati nas

Mozaik

Dilema

‘Selim se k novom partneru, ostaviti ili ponijeti i pepeo pokojnog muža?’

Pepeo pokojnika prema hrvatskim zakonima nije moguće držati u domu, no ne postoji propisani način kontrole za provjeru te odredbe.

Objavljeno

|

Udovica se našla u dilemi oko pepela pokojnog muža. Preseljenje kod novog partnera donosi neugodnosti oko odluke: ostaviti pepeo ili ga ponijeti?
ilustracija: S. Bura/mj

Držanje pepela pokojnika u kući može pomoći članovima obitelji da se osjećaju bliže voljenoj osobi koja je preminula. Sama ta odluka ima zakonske, ali i kulturološke aspekte koji u zemljama u kojima je kremiranje “nova stvar” nisu posve definirane.

No ponekad se ni obitelj ne može dogovoriti što i gdje s prahom, što u konačnici može dovesti do neugodnosti. Svjedoči o tomu i udovica koja se sa svojim problemom javila kolumnistici i savjetnici Abigail Van Buren, čije savjete prenose mediji diljem svijeta.

Kako je objasnila, nakon nekoliko godina udovištva upoznala je muškarca koji je osvojio njeno srce te je spremna zakoračiti u novi život. “Razgovaramo o tome da se preselim u njegovu kuću. Moj problem je taj što ne znam što učiniti s pepelom mog pokojnog muža”, piše.

Oglas

“Zadržat ću svoju kuću i neću preseliti puno svojih stvari, ali ostaviti ga ovdje samoga čini mi se pogrešnim, a ponijeti ga sa sobom također mi se ne čini ispravnim”, dodaje. Iz pisma doznajemo da je njen pokojni suprug imao djecu koja nisu željela zbrinuti njegov pepeo nakon smrti. Napominje da s njima više nije u kontaktu i da ih zbog toga ne može ponovno pitati da preuzmu pepeo svoga oca. “Što učiniti?” pita za kraj. U nastavku prenosimo jednostavan i kratak odgovor savjetnice Abigail Van Buren.

“Jeste li planirali što će biti s njegovim pepelom nakon vaše smrti i jesu li se vaše želje promijenile sada kada ste upoznali nekoga?” pitanje je koje postavlja Van Buren i dodaje da to što se dugo nije čula s djecom pokojnog muža ne znači da ih ne treba ponovno nazvati.

“Pitajte što bi željeli da učinite s pepelom njihovog oca, ako uopće imaju kakvu želju. Pitajte da li žele sav ili dio pepela ili bi radije da ga raspršite na nekom značajnom mjestu po vašem izboru? Njihov odgovor će vam reći sve reći i moći ćete dalje postupati bez osjećaja krivnje”, zaključila je savjetnica.

Smije li se u Hrvatskoj pepeo držati u kući?

Zakon o grobljima to ne dopušta, no to ne znači da se u praksi to ne događa. “To je na žalost jedna onako nedefinirana priča koju mi sada pogrebnici uređujemo zakonski naime kad se urna preuzima na krematoriju dovoljno je samo navesti gdje će biti sahranjena znači ne možete navesti da će biti doma. Onda vi s krematorija dobijete urnu ali nitko više kasnije ne kontrolira gdje ta urna završi”, kazao je svojevremeno za RTL Zoran Žic, vlasnik pogrebnog poduzeća.

Smije li se pepeo pokojnika prosipati u prirodu?

“2015. godine je donesen zakon o pogrebničkoj djelatnosti gdje je navedeno da se pepeo pokojnika može prosipati u planine, mora, jezera, rijeke, u prirodu ali to još nije definirano kako i na koji način”, objasnio je pogrebnik Zoran Žic. Čini se da je i taj postupak, za sada, prepušten na volju članovima obitelji koji će pepeo preuzeti u krematoriju.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.