Prati nas

Vijesti

Zaštita potrošača

Popularni narezak se povlači s polica, može uzrokovati listeriozu

Molimo kupce da provjere jesu li kupili navedeni proizvod te da ga vrate u najbližu prodavaonicu gdje će im biti vraćen novac, poručuje trgovački lanac.

Objavljeno

|

Kako uštedjeti u trgovini?
ilustracija: S. Bura/mj

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu izvijestila je da se s polica trgovina povlači popularni narezak dostupan pod komercijalnim imenom “Dobro – Pečenica naresci 90g“.

Radi se o seriji proizvoda 24-00807, a kojoj je rok trajanja 3. kolovoza 2024. Proizvođač je ŽITO D.O.O. iz Osijeka. Kao razlog povlačenju navodi se mikrobiološka nesukladnost. Detaljnije, u proizvodu je pronađena bakterija Listeria monocytogenes, uzročniku listerioze.

Što je to listerioza?

Listerioza je bakterijska crijevna infekcija. Nastaje zbog konzumacije hrane kontaminirane bakterijom Listeria monocytogenes. Ova bakterija je široko rasprostranjena u okolini i sirovoj hrani, a može se naći i u prostorima za proizvodnju hrane. Najveći rizik predstavlja razmnožavanje bakterije nakon proizvodnje ili kuhanja te u sirovoj hrani.

Oglas

Dobra termička obrada uništava ovu bakteriju. Hrana koja nije dovoljno brzo ohlađena izložena je većem riziku. U hrani koja se čuva u hladnjaku, kao što su meki sir, pašteta, dimljena riba, narezano meso i suhomesnati proizvodi, prisustvo listerije je opasno jer se može razmnožavati tijekom skladištenja. Naime, listerija se može razmnožavati na temperaturama od -0 °C do 45 °C.

Posebno osjetljive skupine na ovog patogena su trudnice, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, stariji i pacijenti u bolnicama.

Koji su simptomi listerioze?

Klinička slika obuhvaća septikemiju, meningitis, meningoecefalitis, encefalitis, intrauterine ili cervikalne infekcije trudnih žena koje mogu rezultirati spontanim pobačajem ili mrtvorođenjem. Navedenim simptomima obično prethode simptomi nalik prehladi uključujući povišenu temperaturu.

Također, gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja i proljeva mogu biti znak ozbiljnog oblika listerioze pa čak mogu biti i jedini izraženi simptomi. Vrijeme u kojem se počinju pojavljivati simptomi kod ozbiljnijih oblika listerioze se kreću može varirati od nekoliko dana do tri tjedna dok za gastrointestinalne simptome može biti oko 12 sati, stoji na stranicama Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Što ako ste kupili navedeni proizvod?

“Sigurnost naših kupaca nam je na prvom mjestu te smo proizvod uklonili iz prodaje. Molimo kupce da provjere jesu li kupili navedeni proizvod te da ga vrate u najbližu Konzum prodavaonicu gdje će im biti vraćen novac”, poručuju iz Konzuma koji je robu stavio na tržište.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.