Prati nas

Vrt

Znanost o kukumarima

Pinciranje krastavaca: Jednostavna mjera za bolju i zdraviju berbu

Iako domaći vrtlari amateri uglavnom ne pinciraju krastavce, stručnjaci preporučuju provedbu ove mjere kako bi se postigla ravnoteža između vegetativnog i generativnog rasta, a u konačnici povećala rodnost biljke krastavca.

Objavljeno

|

Kako razlikovati muške i ženske cvjetove krastavca?
foto: Teodor Buhl/Pixabay

Stariji vrtlari ne običavaju pincirati krastavce i čini se da to nije ni nužno sa starim sortama. No pojavom novih sorti koje su dizajnirane za specifične uzgojne uvjete, ne bi bilo zgorega razmisliti i o ovom postupku. No, za početak, što je to pinciranje i razlikuje li se od dekapitacije?

Pinciranje je odstranjivanje ili skraćivanje mladih (zelenih) izbojaka ili zaperaka voćaka, vinove loze, rajčice, krastavca, karanfila i drugih kultura kako bi se postigla ravnoteža između zelenog rasta i rodnosti. S druge strane, dekapitacija je kada se, zbog istog razloga, biljci otkida sam vrh, čime se potiče njeno grananje, ali i zrioba ploda.

Neki agronomi razlikuju pinciranje od dekapitiranja, dok drugi oba postupka smatraju pinciranjem, što i sami činimo u nastavku ovog teksta.

Oglas

Pinciranje krastavaca u stakleniku

Uklanjanje vrha biljke (obično prstima) potiče biljku da proizvodi bočne izbojke, formirajući dobro oblikovani habitus koji će nositi više cvjetova i plodova. Pincirajte vršni izbojak kada dosegne krov staklenika ili vrh potporne strukture. Također, pincirajte vrhove bočnih izbojaka dva lista iza ženskog cvijeta. Vrhove izbojaka bez cvjetova pincirajte kad dosegnu duljinu od 60 centimetara.

Pinciranje krastavaca u vrtu

Kod krastavaca na otvorenom, pincirajte vršni izbojak nakon što biljke razviju sedam listova, kako bi potaknuli rast bočnih izbojaka. Također, pincirajte vrhove bočnih izbojaka bez cvjetova nakon sedam listova.

Treba li uklanjati muške cvjetove?

Većina stakleničkih sorti su sve-ženske (provjerite pakiranja sjemena za detalje) te proizvode gotovo isključivo ženske cvjetove koji ne smiju biti oprašeni jer će inače plodovi biti gorki. Povremeno se mogu pojaviti muški cvjetovi koje treba što prije ukloniti.

Sorte za uzgoj na otvorenome proizvode i muške i ženske cvjetove. Ženski cvjetovi trebaju biti oprašeni kako bi se stvorili plodovi. Zato kod uzgoja na otvorenom ne uklanjamo muške cvjetove.

Kako razlikovati muške i ženske cvjetove krastavca?

Ženski cvjetovi kod krastavca uglavnom dolaze pojedinačno ili u paru, dok se muški pojavljuju u skupinama od po nekoliko. Također, ženski cvjetovi sjede na plodnici koja nalikuje minijaturnom plodu krastavca.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.