Prati nas

Vrt

Pinciranje i orezivanje paprike: Metode za postizanje zdravog rasta

Uzgoj vlastitih paprika donosi brojne prednosti, uključujući uštedu novca i mogućnost odabira između mnogobrojnih sorti. U ovom članku saznajte kako pravilno pincirati i orezivati paprike za optimalan rast i plodnost.

Objavljeno

|

Saznajte najbolje tehnike pinciranja i orezivanja paprika za optimalan rast i plodnost. Stručni savjeti za uzgoj različitih sorti paprika kod kuće.
ilustracija: S. Bura/mj

Paprike su omiljena vrsta mnogih amaterskih vrtlara. Slatke, ljute, crvene, zelene, žute, narančaste i smeđe, sve imaju svoje zagovornike. Za one koji znaju kako i imaju plodno vrtno tlo, uzgoj paprika može značiti i značajnu uštedu s obzirom na cijene koje ovo povrće postiže na tržnicama.

Uz to, uzgoj vlastitih paprika omogućuje odabir iz nevjerojatne palete sorti koje nude ugledni dobavljači sjemena, ali i sve popularnije razmjene sjemena koje se organiziraju i u Hrvatskoj. A uz nove vrste dolaze i nove tehnike uzgoja.

Posljednjih godina, vrtlari amateri vrtlari raspravljaju o pinciranju, rezidbi i zakidanju zaperaka paprike. U nastavku ovog teksta donosimo dva glavna načina te razloge zbog kojih se to radi.

Oglas

Pinciranje paprike

Pinciranje je odstranjivanje ili skraćivanje mladih (zelenih) izbojaka ili zaperaka voćaka, vinove loze, rajčice, krastavca, karanfila i drugih kultura kako bi se postigla ravnoteža između zelenog rasta i rodnosti.

Vrtlari uglednog Kraljevskog hortikulturnog društva savjetuju pinciranje glavne stabljike kada biljka dosegne oko tridesetak centimetara. Jednostavno otkidanje vrha prstima pomoći će usporiti rast u visinu i formiranje bočnih izbojaka. Takva biljka će posljedično dati više plodova. Također, moguće je pincirati i postrane izbojke, ako želite više sitnijih plodova i još zbijeniji rast.

Rezidba paprike

S druge strane, agronomi Sveučilišta Illinois predlažu drastičniju mjeru orezivanja. Kažu, orezivanje je potrebno samo u ranoj fazi rasta i to za paprike vrste Capsicum annuum (babure, roge, jalapeño, shishito).

Kada biljke dosegnu visinu od 30 cm, odrežite ili otkinite listove, cvjetove, plodove i stabljiku do drugog seta listova. Ne bojte se! Biljke će se oporaviti, a skraćivanje potiče čvrst rast i jaču stabljiku, kao i više cvjetova i plodova.

Paprike vrste C. annuum obično su više i pod većim su rizikom od urušavanja na vjetru. Također, kao i kod rajčica, lišće s donjih 30 cm treba ukloniti kada se biljke razrastu i dosegnu oko 60 cm visine.

Opcionalno, agronomi kažu i da se jako ljute paprike vrste Capsicum chinense (habanero, scorpion, ghost, reaper) mogu drastično orezivati, iako je preporučljivo samo skinuti lišće i izbojke s donjih 15-20 centimetara stabljike kako bi se potaknuo rast u visinu i poboljšala cirkulacija zraka.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.