Prati nas

Mozaik

30 godina

‘Mogu li nakon zajedničkog života s oženjenim dobiti obiteljsku mirovinu?’

Izvanbračna zajednica za partnere predstavlja određeni stupanj pravne nesigurnosti, a situacije je tim teža kad je jedan od partnera u braku s trećom osobom.

Objavljeno

|

Mogu li nakon zajedničkog života s oženjenim muškarcem tražiti obiteljsku mirovinu?
ilustracija: S. Bura/mj

Komplicirani obiteljski odnosi ponekad se reflektiraju na mirovinska prava kao što se to dogodilo u slučaju B.S. iz Zagreba. Sa svojim neobičnim slučajem, koji dokazuje da pravo i pravda nisu sinonimi, javila se u Pravno savjetovalište Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH).

“Bila sam gotovo 30 godina u izvanbračnoj zajednici iako je moj partner bio oženjen. Dobili smo i zajedničko dijete, iako ga on nije priznao. Umrli su i on i njegova supruga. Da li imam neka prava na obiteljsku mirovinu?” kratko je pitanje koje postavila Zagrepčanka, a na koje je i dobila precizan odgovor SUH-ovih pravnika.

“Izvanbračni partneri imaju sva prava kao i bračni pa tako i pravo na obiteljsku mirovinu ako se utvrdi postojanje izvanbračne zajednice u zakonskim okvirima. Sukladno mjerodavnom Obiteljskom zakonu izvanbračna zajednica je zajednica života neoženjenog muškarca i neudate žene koja je trajala tri godine ili manje ako je u njoj rođeno zajedničko dijete”, stoji u odgovoru.

Oglas

“S obzirom na gore propisano, ne biste mogli ostvariti pravni status izvanbračne partnerice koji vam je kao osnovni uvjet potreban za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu, jer partner nije priznao zajedničko dijete, niti ste to ishodili sudskim putem”, zaključuje Pravno savjetovalište.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.