Vijesti

Košta kao suho zlato, ali labinski dom je popunjen: ‘Kao u hotelu smo!’

Projekt je započet prije gotovo 20 godina, a izgradnju je, uz Grad Labin, financirala i Istarska županija.

Objavljeno

|

Za najskuplji apartman u novootvorenom domu za starije u Labinu za dva korisnika treba izdvojiti čak tri tisuće eura. Nisu ni prosječne sobe jeftine, ali bez obzira na to, dom s 50 mjesta već popunjen, a postoji i lista čekanja.

“Došla sam tu prvog dana i ja se osjećam, tu kao u hotelu s pet zvjezdica. Jako je lijepo uređeno, sve imamo pripremljeno, imamo divan personal koji vodi računa o nama, imamo divnu kuharicu koju moram pohvaliti”, govori za HRT Lucija Živolić, korisnica doma.

“Tu nema ceste, nema praha, tu imamo našu slobodu, našu hranu, možemo pjevati, moramo da idemo unutra, kamo nas je volja”, zadovoljna je i korisnica Emilija Cimel. Emilijna soba stoji više od 1.700 eura mjesečno. Ovisno o visini mirovine, grad Labin subvencionira građanima dio, njezin s 30 posto.

‘Bila je u jednom domu u Istri, ali naravno, kada je došla ovamo, rekla mi je: E sine moj sad sam doma”, opisao je Patrizio Gobbo zadovoljstvo svoje majke u novom domu u Labinu. Oni si, kaže, to mogu materijalno priuštiti. Najskuplji apartman unutar doma malo je veći, ima malu kuhinju, a ni u njemu više nema mjesta.

“Apartman smo popunili s korisnicima koji bi inače plaćali punu cijenu, tako da onda razlika između apartmana i ostalog smještaja, kada se cijena apartmana podijeli na dvoje nije toliko velika, a potreba je bila, tako da su zapravo objeručke prihvatili tu mogućnost. Znači cijena aprtmana za dvije osobe je tri tisuće eura”, rekla je Đeni Zulani Blašković, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Labin.

Od ideje do realizacije doma prošlo je gotovo 20 godina. Grad Labin je osnivač, financirao je gotovo sve radove. Projekt je ukupno vrijedan šest milijuna eura, prenosi HRT.

“Mislim da bi način sufinanciranja trebao biti jedinstven, da nije u redu da su oni koji su u mreži domova kao Novigrad, Raša, Pula i Rovinj subvencionirani preko države i županije, a i drugi gradovi nisu potpomognuti, mislim da tu treba napraviti fond”, ističe Valter Glavičić, gradonačelnik Labina.

U izgradnji je, s polovinom novca, sudjelovala i Županija. “Trendovi su takvi da se ide ka deinstitucionalizaciji, da nisu ljudi trajno smješteni. A koliko bi bilo potrebno smještaja, je li to dodatnih stotinu, dvije stotine, to je vrlo teško reći”, rekao je istarski župan Boris Miletić.

Exit mobile version