Prati nas

Vrt

Egzotična elegancija

Kale u vrtu: Koje vrste preživljavaju zimu?

Neke su otporne, ali većinu je potrebno zaštititi od mraza i niskih temperatura. No baš sve će u vrtove i domove unijeti tropski šarm i raskoš boja o kojoj smo nekada mogli samo maštati.

Objavljeno

|

Koje kale se mogu uzgajati u vrtu?
ilustracija: S. Bura/mj

Ponuda kala nikada nije bila bogatija, a cijena im nikada nije bila prihvatljivija; bilo da se radi o golim podancima spremnim za cvatnju, bilo da se radi o rascvjetalim lončanicama koje možemo kupiti u gotovo svakom trgovačkom centru.

A ne tako davno, u ponudi smo imali samo bijele kale koje su se, uglavnom, koristile kao rezano cvijeće u profinjenim svadbenim buketima. Danas se na tržište svake godine izbacuju novi kultivari s uspravnim cvjetovima smjelih boja koji se kočopere ponad busena sočnih raskošnih listova. Čak im se i cvatnja pomiče prema jeseni pa u egzotičnom prizoru rascvjetalih kala možemo uživati u kasno proljeće, ali i tijekom cijelog ljeta.

Ove biljke potječu iz močvarnih područja istočne ili južne Afrike pa im uglavnom odgovara stalno vlažno tlo i topli, zaštićeni uvjeti. Trajnice su, što znači da cvatu puno godina; ujesen ulaze u period mirovanja, dok se u proljeće iznova pojavljuju tjerajući nove listove iz razine tla. U nastavku pročitajte koje su kale otporne na hladnoću, a koje valja uzgajati kao lončanice.

Oglas

Bijela etiopska kala

Klasična bijela Zantedeschia aethiopica je jedina vrsta kale koja je otporna na hladnoću i zbog toga je najraširenija u Europi. Ova vrsta ima velike bijele cvjetove koji stoje na čvrstim stabljikama koji dosežu visinu do 90 centimetara. Bujni, sjajni listovi u obliku strijele formiraju upečatljive bukete do 90 cm širine.

Najpoznatiji otporni kultivar ove kale je Crowborough i smatra se pouzdanim vrtlarskim standardom koji će uspješno prezimiti na otvorenom i obilno cvasti iz sezone u sezonu. Ako na njega naiđete u vrtnom centru, nemojte ni sekunde dvojiti oko kupovine.

Elliottiana i Rehmannii hibridi

Postoje i brojni kultivari s cvjetovima u širokom rasponu pastelnih tropskih ili duboko grimiznih i smeđih boja. Njihovi bujni, sjajni listovi ponekad su prošarani bijelim točkama. To su uglavnom kultivari vrsta Z. elliottiana i Z. rehmannii, a koj su u vrtlarstvu poznati kao Elliottiana hibridi i Rehmannii hibridi.

Ove kale se obično uzgajaju kao sobne biljke ili ih se sadi na ljetne gredice. Naime, ne mogu preživjeti temperature niže od 5˚C pa ih, ako se uzgajaju na gredici ili na otvorenom kao lončanice, treba unijeti prije prvih mrazeva. Rastom su kompaktnije od bijele etiopske kale, a visina im se kreće od 30 do 75 centimetara.

Ove biljke donose dašak egzotike u svaki vrt ili dom, a pravilnom njegom pružit će vam godine uživanja u eleganciji i ljepoti.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.