Sardinija u Italiji jedna je od pet svjetskih “plavih zona” – ili mjesta diljem svijeta gdje neobično velik broj ljudi živi 100 ili više godina. No što živahne starije Sardince čini tako živahnima i starima? Kažu da je to ono što jedu.
Dobra vijest je da ne morate živjeti na Sardiniji da biste se hranili za dugovječnost. Dovoljno je slijediti ovih nekoliko naputaka i znati da činite puno za svoje zdravlje. Naime, ove je savjete za CNBS pripremila doktorica psihologije Raeleen D’Agostino Mautner, autorica knjige “45 načina da živite kao Talijan”.
Koristite namirnice inspirirane Sardinijom
Meso se štedljivo koristi u sardinskoj kuhinji, a većina hrane je lokalno uzgojena i općenito bez pesticida, hormona, boja ili šećera. Evo što ćete točno pronaći na tipičnom sardinskom jelovniku:
- Povrće, kupus, salate i juhe od graha s komoračem, bobom, slanutkom i rajčicom.
- Proizvodi od kozjeg i ovčjeg mlijeka koji imaju protuupalna svojstva i za koje je utvrđeno da snižavaju loš kolesterol.
- Sardinsko crno vino iz planinskih regija koje ima više razine polifenola od većine drugih vina. Polifenoli su antioksidansi koji mogu pomoći u zaštiti od bolesti poput dijabetesa i bolesti srca.
- Njihova prepoznatljiva lepinja (carta di musica), napravljena od cjelovitog zrna pšenice s visokim sadržajem proteina i niskim sadržajem glutena, koja je glavni sastojak talijanske tjestenine.
- Čaj od sikavice, za koji se smatra da čisti jetru, pije se svakodnevno.
Uzgojite nešto vlastite hrane, a dio uberite u prirodi
Stanovnici Sardinije vole tražiti divlje šparoge, divlje povrće, bobičasto voće i gljive. Nemojte to činiti sami bez odgovarajuće obuke, inače biste se izložili opasnosti da pojedete nešto otrovno.
Ako nemate vrt, pokušajte si naći malu parcelu zemlje za uzgoj zelene salate, rajčice, bosiljka, peršina i tikve. Ove povrtne vrste možete uzgajati i u posudama ako nemate vrt. Ne postoji ništa bolje od živih okusa hrane koja se jede odmah nakon što je ubrana.
Manje jedite vani, ne naručujte hranu
Sardinci vole kuhati. Odvojite vrijeme za uživanje u zvukovima sjeckanja luka, mljevenja češnjaka i drobljenja svježih rajčica za ukusan nedjeljni umak. Kuhanje u vlastitoj kuhinji postupno će vam prijeći u naviku. Ako puno radite, kuhajte vikendima i kuhajte jela koja možete jesti dva ili tri dana.
Umjesto da na kuhanje gledate kao na zadatak, opustite se i prigrlite proces. Pozovite obitelj da vam pomogne u pripremi namirnica ili pozovite prijatelje da se zabavite uz čašu sardinskog vina.
Više se krećite
Sardinci su aktivni cijeli dan, posebno u kulinarstvu. Čuvaju ovce, muzu koze, traže divlje zelje, kuhaju, čiste i održavaju vrt. Iako najvjerojatnije nećete čuvati ovce ili tražiti gljive, ipak možete pronaći načine da ostanete aktivni tijekom dana.
Ako cijeli dan sjedite pred računalom, namjestite alarm na telefonu ili pametnom satu u intervalima od 30 do 45 minuta kako biste se sjetili ustati, protegnuti se ili prošetati. Kada uključite više kretanja u svoju rutinu, to će vam pomoći u poboljšanju raspoloženja.