Prati nas

Vrt

Dobra priprema

Učinite vrt plodnijim, vrijeme je da ga dobro pokrijete i utoplite

Otkrijte kako pravilno pokriti vrt u pripremi za zimu i osigurati plodno tlo koje će vas dočekati spremno za proljetnu i sadnju.

Objavljeno

|

Kombinacija kartona, komposta i malča štiti tlo od hladnoće, poboljšava strukturu i sprječava korov. Saznajte kako dodati kompost i sijati pokrovne usjeve za plodno tlo u proljeće.
ilustracija: S. Bura/mj

Treba li vrt pokrivati preko zime ili ne? Ne postoji vrtlarski konsenzus oko ovog pitanja, no nema dvojbe da pokrivanje u kasnu jesen, pogotovo u zimama bez debelog snijega, omogućava veću aktivnost organizmima vrtnog tla. Uz to, pokrivanje poboljšava strukturu tla, ali i sprječava klijanje i rast korovskih vrsta.

Iako mnogi od nas dodaju kompost u proljeće, dobro je dodati kompost u kasnu jesen kako bi tlo upilo hranjive tvari tijekom zime. Dodajte nekoliko centimetara komposta ili stajskog gnoja na površinu vrtnih gredica prije nego što tlo smrzne. Zatim dodajte lagani sloj slame ili malča kako biste spriječili eroziju tla, ispiranje hranjivih tvari i razvoj korova. U proljeće ćete dodati novi sloj komposta što će poboljšati hranjivost tla, ali i unaprijediti njegova vodno-zračna svojstva.

Kada se radi o većim površinama, druga je mogućnost sijati pokrovne usjeve koje ćete na proljeće zaorati, poput ozime raži. Pokrovni usjev je obično neka brzorastuća biljka, često iz porodica mahunarki (djeteline, grahorice, lupina) ili trava (raž) koju se sije u kasno ljeto, a nakon berbe glavnog usjeva.

Oglas

Pokrovni usjevi dodaju tlu organsku tvar i tako poboljšavaju njegovu strukturu te povećavaju plodnost. Ako se radi o mahunarkama, dodatno oplemenjuju tlo dušikom fiksiranim iz zraka. Ovakvi pokrovni usjevi predstavljaju dvostruku korist; gnoje tlo i ponašaju se kao svojevrstan malč.

Za povrtnjake, postoji i mogućnost pokrivanja gredica crnom plastičnom folijom ili slojem kartona koji će spriječiti sunčevu svjetlost u aktiviranju sjemena korova, a ujedno će mrakom “ugušiti” već postojeći korov. Pokrivati gredice možete čak si starim tepihom. Na proljeće jednostavno dignite pokrov, a ispod bi vas trebala dočekati rahlo i zdravo tlo, bez korova, spremno za sadnju i sjetvu.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.