Vijesti
Umirovljeničke menze: Poznati su prvi detalji, gdje i tko će u njima raditi
U interesu umirovljenika trebalo bi zajedničkim snagama razmotriti najbolja rješenja i već iduće godine otvoriti usluge umirovljeničkog restorana, poručuju iz HSU-a.
Prijedlog Hrvatske stranke umirovljenika o uvođenju umirovljeničkih menzi u većim hrvatskim gradovima izazvao je dvojake reakcije; dok ga jedni nazivaju poniženjem poniženih, drugi kažu da je riječ o praktičnom rješenju koje bi i sami koristili, ako ne svakodnevno, onda povremeno.
Prvu razradu ovog prijedloga HSU je iznio za Zagreb News pa, između ostalog, doznajemo da je zamišljeno kako bi u takvim restoranima društvene prehrane radili umirovljeni ugostiteljski radnici, čime bi se ostvarila dvostruka korist za umirovljenike. Obroke bi sufinancirala Vlada, što je, smatraju u ovoj donedavno parlamentarnoj stranci stranci, efikasnije od jednokratnih dodataka koji se “potroše u jednom dahu”.
Kako je objasnila članica Predsjedništva HSU-a Biserka Dumnica, po uzoru na studente i njihovu “iksicu”, umirovljenici bi dobili karticu koja je nazvana Zeticom, budući da je Z zadnje slovo abecede. Ovaj model HSU uspoređuje sa saborskim restoranom u kojem po ekonomskoj cijeni topli obrok imaju radnici Sabora i saborski zastupnici. Ili sa tvrtkama koje osiguravaju restoranski topli obrok za svoje radnike.
Kako do niže cijene obroka?
Ovisno o visini subvencije tj. stanju na kartici ili platežnoj moći umirovljenika, moguće bi bilo konzumirati i dva topla obroka dnevno, poručuju iz HSU-a. Osim prehrambene funkcije, restorani bi trebali zadovoljiti i društvene potrebe umirovljenika koji će se nakon ručka moći družiti uz kavu i razgovor.
Dodaju da ovaj restoran nije pučka kuhinja namijenjena socijalno ugroženima i najsiromašnijima, već onima kojima bi bilo ekonomičnije pojesti obrok u restoranu nego kod kuće. Uz to, obroci bi se pripremali prema nutritivnim svojstvima pogodnima starijim osobama, vodila bi se pozornost o porijeklu i kvaliteti.
Niska cijena obroka, kažu, bila bi temeljena i na javnoj nabavi i nadmetanju, što je model po kojem posluje i državna tvrtka koja priprema obroke za Sabor i ministarstva. Ističu da slični restorani postoje i u drugim državama.
Prvi restoran biti će u Zagrebu?
Prvi korak HSU je odradio tijekom razgovora s upraviteljem Studentskog centra (SC) u Zagrebu koji je zainteresiran za projekt i priprema već 20.000 obroka dnevno za studente. Dođe li do realizacije, SC bi izdvojio restoranski prostor za umirovljenike u sklopu svojih postojećih objekata.
“U tom bi slučaju podjelu hrane, naplatu i čišćenje odrađivali umirovljenici, a hranu bi pripremali djelatnici SC-a. Kako je SC pod državnom ingerencijom, projekt bi bio pod nadležnošću resornog Ministarstva socijalne skrbi. Kako će podijeliti uloge Grad Zagreb i Ministarstvo, vidjet ćemo, ali smatramo da ne bi smjelo doći do političkih konfrontacija i prepucavanja. U interesu umirovljenika trebalo bi zajedničkim snagama razmotriti najbolja rješenja i već iduće godine otvoriti usluge umirovljeničkog restorana”, kazao je za Zagreb News, Domagoj Sivirić, predsjednik zagrebačkog odbora HSU-a.