Sezona je cikle, vrijednog korjenastog povrća koje hrvatski vrtlari rado uzgajaju, ponajviše zbog nezahtjevnosti same vrste, ali i visokih prinosa koje je relativno lako postići.
Iako je kod cikle upotrebljiv i list koji se može pripremati na varivo ili lešo, baš kao blitvu ili špinat, u ovom prilogu koncentrirat ćemo se na njen zadebljali korijen koji je bogat C vitaminom i vlaknima. C vitamin je snažan antioksidans koji pomaže u zacjeljivanju rana, dok su vlakna nužna za normalan rad crijeva. Uz to, cikla sadrži i folnu kiselinu koja je nužna za proizvodnju crvenih krvnih stanica, prevenciju bolesti i prevenciju defekata neuralne cijevi (kongenitalnih mana).
Sitno riban svjež korijen cikle, uz malo ulja, octa i soli postaje izdašna i zdrava salata, a jednako vrijedan je i svježe istisnuti sok cikle koji, radi boljeg okusa, možemo miješati sa sokom mrkve ili jabuke. Hrvatske domaćice ipak najradije rade klasično konzerviranu ciklu koja će zatvorena u staklenke izdržati cijelu zimu.
Mi vam pak u nastavku donosimo recept za aromatičnu “američku ciklu s cimetom i klinčićem”, a koju kao ukusnu i nutritivo vrijednu salatu preporučuje Sveučilište Nebraska-Lincoln u sklopu svojih edukacija o prehrani.
Sastojci
1 šalica jabučnog octa
½ šalice vode
¼ šalice šećera
¼ žličice soli
1 štapić cimeta
½ žličice čitavih klinčića
2 šalice narezane, prethodno “ucijelo” kuhane cikle
Priprema
Operite ruke sapunom i vodom. U loncu pomiješajte ocat, vodu, šećer, sol, cimet i klinčiće. Pustite da zavrije. Dodajte narezanu ciklu i kuhajte 3 minute. Izvadite štapić cimeta i bacite ga.
Pažljivo prebacite ciklu i tekućinu u čistu staklenku. Zatvorite staklenku i stavite je preko noći na hladno mjesto ili u hladnjak (nakon što se malo prohladi). Važno je da cikla odstoji prije posluživanja.
Prije posluživanja ocijedite. Poslužite u sendviču, u tortilji, kao salatu ili prilog. Ostatak čuvajte u zatvorenoj staklenoj posudi u hladnjaku do četiri tjedna.