Kraj ljeta prava je ekstaza za ljubitelje bujnih i raskošnih dalija ili, kako ih kod nas još zovu, georgina. No prvi mraz je pred vratima i valja donijeti odluku: hoćemo li dalije tretirati kao jednogodišnje biljke ili ćemo izvaditi gomolje i nanovo ih u proljeće posaditi?
Naime, dalije možemo uzgajati i iz sjemena pri čemu će procvasti iste godine, a do jeseni će stvoriti gomolje koje možete pohraniti i posaditi u proljeće. Ili u proljeće, u svakom trgovačkom lancu, osim sjemena, možete kupiti već gotove gomolje.
Prednost sjetve je iznenađujuće šarenilo boja, dok je prednost sadnje iz gomolja upravo to da nema iznenađenja – biljka će bojom biti identična matičnoj biljci. Prevedeno, možete sačuvati svoje omiljene boje i oblike. Osim toga, biljke koje su uzgojene iz gomolja krupnije su od sijanih.
Kako iskopati i pohraniti gomolje?
Označite. Prije prvog mraza proberite jake i zdrave biljke koje želite sačuvati za proljeće i označite ih plastičnim trakama.
Ostavite da dozore. Nakon prvog jakog mraza, ostavite gomolje u tlu tjedan ili dva. Iako čekanje nije nužno, pomoći će da gomolji razvoju površinski zaštitni sloj.
Odrežite. Kako su stabljike šuplje, da spriječite nakupljanje vode u njima, nadzemni dio odrežite tik prije vađenja gomolja iz tla. Stabljiku odrežite na visini od desetak centimetara od tla.
Izvadite gomolje. Vodite računa da korjenova bala s gomoljima može biti široka i do 45 centimetara. Zato je pažljivo dignite vilama ili lopatom. Budite posebno pažljivi jer je podzemni dio biljke vrlo krhak, a važno je izbjegavati i ozljede koje su put u truljenje tijekom skladištenja.
Posušite. Ako je moguće, ostavite gomolje da se prirodno osuše dan ili dva. Ali pobrinite se da su zaštićeni od mraza. Gomolji se mogu podijeliti već u ovom trenutku, no taj posao možete ostaviti i za proljeće. Ako ih planirate podijeliti na proljeće, nema potrebe da s njih skidate posušeno tlo. Za diljeljenja gomolja je potrebno određeno znanje i zato ćemo ga obraditi u posebnom prilogu.
Zapakirajte. Gomolje dalija pažljivo stavite u kartonske kutije. Možete ih prethodno zamotati u pakpapir ili ih staviti u papirnate vrećice kako bi ste ih dodatno sačuvali od pretjeranog isušivanja. Neki u kutije dodaju blago vlažan treset ili vermikulit, no to, zaista, nije nužno. Treći ih čuvaju u plastičnim vrećama za smeće koje su lagano otvorene da gomolj može disati, a da ne usahne do sadnje. Sve ovisi o tome kolika je vlaga zraka prostora u kojem ćete držati gomolje.
Pohranite. Važno je da prostor bude negrijan, a opet siguran od smrzavanja. Idealna temperatura je od 4 do 10 Celzijevih stupnjeva.
Provjerite. Tijekom zime povremeno provjeravajte gomolje dalija. Ako su uvjeti skladištenja previše vlažni, mogli biste primijetiti nekoliko gnjecavih gomolja. Uklonite ih i povećajte prozračivanje kako biste smanjili razinu vlage. Ako su gomolji naborani i suhi, poprskajte ih vodom ili dodajte malo vlažnog treseta kako bi se ponovno “napunili” vodom.