Vijesti

Srbija uvodi mobilne bankarske šaltere za umirovljenike

Svaka lokalna samouprava morat će uspostaviti evidenciju starijih osoba bez obiteljske skrbi, na temelju koje će se izraditi plan pomoći i podrške.

Objavljeno

|

Kako bi pomogla umirovljenicima i podigla im kvalitetu života, Srbija je najavila uvođenje brojnih inovacija, a među njima je i “mobilni bankarski šalter”. Dio je to Strategije Strategije za poboljšanje položaja starijih osoba za razdoblje od 2024. do 2030. godine.

“Za razliku od nekih prijašnjih strategija i akcijskih planova, koji su bili usmjereni na institucionalno stanovanje starijih osoba, naš prijedlog je usmjeren na aktivno i zdravo starenje, međugeneracijsku suradnju i socijalnu uključenost starijih osoba”, kazala je na predstavljanju dokumenta srbijanska ministrica demografije Darija Kisić.

Kako javljaju Novosti, među ostalim, kao posebni ciljevi istaknuti su: unapređenje javnih usluga za osobe treće životne dobi (posebice u ruralnim područjima), pristup programima cjeloživotnog učenja, sportsko-rekreacijskim i kulturnim sadržajima, unapređenje volonterskog djelovanja u lokalnim zajednicama, unapređenje zdravstvene i socijalne zaštite i prevencije od nasilja, podizanje svijesti stanovništva o potrebama i mogućnostima starijih od 65 godina.

Svaka lokalna samouprava morat će uspostaviti evidenciju starijih osoba bez obiteljske skrbi, na temelju koje će se izraditi plan pomoći i podrške. Osim “mobilnog bankovnog šaltera” za ruralna područja, kojim bi se poboljšala dostupnost poštanskih i bankarskih usluga, u prijedlogu se spominju i poboljšanje javnog prijevoza do sela, prilagodba javnih objekata kako bi bili dostupni starijim osobama s invaliditetom, pomoć i podrška obiteljima koje skrbe o starijim ukućanima, digitalno opismenjavanje i ovladavanje novim komunikacijskim medijima.

Exit mobile version