Zdravlje
Kako se širi hepatitis A i kako ga prepoznati?
Virusni hepatitisi su skupina zaraznih bolesti koje zahvaćaju jetreno tkivo, a uzrokuju ih virusi hepatitisa A, B, C, D i E koji mogu prouzročiti akutnu ili kroničnu bolest.
Od ožujka je u Hrvatskoj registrirano stotinjak slučajeva hepatitisa A, mahom među zagrebačkim srednjoškolcima. Riječ je o upali jetre uzrokovanoj akutnom infekcijom virusom hepatitisa A (HAV), objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Zemljopisna raširenost
U zemljama u razvoju s vrlo lošim sanitarnim uvjetima epidemije nisu uobičajene, jer većina djece preboli hepatitis A prije desete godine života pa su starija djeca i odrasli imuni. U zemljama gdje ovi uvjeti variraju, ali su općenito bolji, mogu se javiti epidemije. U zemljama s dobrim sanitarnim i higijenskim uvjetima slučajevi hepatitisa A pojavljuju se tek sporadično, što to vrijedi i za Hrvatsku.
Prijenos
Hepatitis A se uglavnom prenosi konzumiranjem hrane i vode zagađene fekalijama ili izravnim fizičkim kontaktom sa zaraženom osobom. Naziva se još i “bolešću prljavih ruku”. Može se prenijeti i konzumiranjem sirovih školjkaša iz kanalizacijom zagađene vode te konzumiranjem zamrznutog voća i povrća, a moguć je i prijenos spolnim putem.
Simptomi
Simptomi mogu varirati od blagih do ozbiljnih i mogu uključivati visoku temperaturu, gubitak apetita, proljev, mučninu, bolove u trbuhu, tamnu boju mokraće, svijetlu stolicu i žuticu. Simptome nemaju svi zaraženi, a češće se javljaju kod odraslih nego kod djece.
Posljedice
Gotovo svi oboljeli se potpuno oporave, međutim, infekcija hepatitisom A ponekad može uzrokovati daljnje komplikacije.
Liječenje
Virus hepatitisa A uzrokuje akutni hepatitis kojeg tijelo obično razriješi unutar nekoliko tjedana i ne prelazi u kronični oblik.
Prevencija
Postoji cjepivo za hepatitis A koje se preporučuje u slučaju putovanja u zemlje u kojima je povećan rizik infekcije hepatitisom A. Rizik od izlaganja virusu možete smanjiti prakticiranjem pravilnih higijenskih navika, osiguravanjem zdravstveno ispravnih uvjeta te izbjegavanjem konzumiranja sirovog voća i povrća, kao i vode i leda iz potencijalno nesigurnih izvora.