Zdravlje

Može li nas hrana zaraziti koronavirusom?

Svjetska zdravstvena organizacija izdala je preporuke za mjere predostrožnosti koje uključuju savjete u provođenju prikladnih higijenskih mjera kod rukovanja hranom i njezine pripreme, poput pranja ruku, temeljite obrade hrane i izbjegavanja moguće unakrsne kontaminacije između kuhane i sirove hrane.

Objavljeno

|

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pomno prati situaciju vezano uz epidemiju koronavirusne bolesti (COVID-19) koja je pogodila velik broj zemalja širom svijeta. Trenutno nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik zaraze navedenim virusom, javlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Vodeća znanstvenica u EFSA-i Marta Hugas izjavila je: “Iskustva s prijašnjim epidemijama srodnih koronavirusa, poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV) i bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS-CoV), pokazuju da nije bilo prijenosa virusa konzumacijom hrane. U ovom trenutku, nema dokaza da se novi koronavirus ponaša drukčije.”

Europski centar za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) priopćio je da, iako su u Kini životinje najvjerojatniji izvor prvotne zaraze, virus se prenosi s čovjeka na čovjeka – mahom kapljičnim putem kad ljudi kišu, kašlju ili izdišu. Znanstvenici i vlasti u cijelom svijetu prate razvoj bolesti i do sada nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa koronavirusa putem hrane.

Što se sigurnosti hrane tiče, Svjetska zdravstvena organizacija izdala je preporuke za mjere predostrožnosti koje uključuju savjete u provođenju prikladnih higijenskih mjera kod rukovanja hranom i njezine pripreme, poput pranja ruku, temeljite obrade hrane i izbjegavanja moguće unakrsne kontaminacije između kuhane i sirove hrane.

Exit mobile version