Iako u našim krajevima ne postoji tradicija njegovog
ispijanja, sama riječ ‘punč’ nije nepoznanica, barem kada se o aromi sladoleda
ili kolača govori. A zapravo, punč je piće čiju su recepturu moreplovci u 17.
stoljeću donijeli iz Indije i koje se brzinom svjetlosti proširilo po salonima
tadašnje engleske elite.
Sam naziv potječe iz sanskrta. Riječ panca označava broj pet, budući da se piće pripremalo od pet sastojaka; alkohola, šećera, limuna, vode i čaja ili začina. Europljani su u njega potrpali svašta; med, voće pa čak i razne vrste rakija. No najpopularniji dodatak mu je rum pa voćno-rumastu aromu danas zovemo punčem.
Upravo je takva jednostavna i pomalo staromodna slastica čiju vam isprobanu recepturu nudimo i koja možda neće oduševiti djecu, ali će goditi zrelim nepcima. Uz to, punč pita se relativno brzo napravi, može dugo stajati, a i sastojke ćete, vjerojatno, pronaći u smočnici.
Sastojci
Kore
560 g brašna
1 prasak za pecivo
200 g margarina
2 žlice ulja
200 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
prstohvat soli
mlijeko prema potrebi
Nadjev
3 žlice šećera u prahu
1 dl ruma
2 žlice marmelade (miješana, marelica ili šipak)
100 g oraha
2 žlice kakao praha
3 dl vruće vode
Glazura
75 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca
1 žlica ulja
Priprema
Izmiješati brašno, prašak za pecivo, sol, margarin i ulje
dok se ne dobije sipka smjesa. U to dodati dva cijela jaja, šećer i vanilin
šećer pa zamijesiti u podatno tijesto uz dodatak mlijeka. Podijeliti u tri
dijela od kojih će se peći tri kore na 180 °C, svaka po 15-17 minuta. Važno je
da kore uhvate lagano žućkastu boju, ali da ostanu svijetle. Za pečenje se mogu koristiti okrugli kalup za
tortu promjera 26 cm ili manji pleh (cca. 30×22 cm), obloženi papirom za
pečenje. Kore ohladiti, najbolje na rešetki kako bi vlaga isparila.
Za nadjev sitno izmrviti jednu koru pa u nju dodati sve
sastojke osim vode. Izmiješati. Dodavati vruću vodu i žustro miješati dok se ne
dobije konzistencija guste kreme, ali koja bi se trebala bez suvišnog napora
mazati na koru.
Nadjenuti u kalupu ili plehu u kojem su se kore pekle,
preliti glazurom čiji sastojci su otopljeni na pari ili na električnom kolu uz najniži
stupanj temperature. Ovaj prhki kolač najbolje je poslužiti ohlađen, drugi ili
treći dan.