Jeste li znali da banana ne raste niti na drvetu niti na palmi? Riječ je, naime, o voću koje je plod zeljaste biljke. No peteljke njenog ogromnog lišća slažu se u prividno deblo pa mnogi kažu da je riječ o “stablu banane”.
Brojne vrste banana imaju različitu primjenu. Plodovi škrobnatih neslatkih vrsta peku se i kuhaju pa pripadaju takozvanoj slanoj kuhinji. Od nekih se vrsta priprema brašno, a služe i za proizvodnju alkohola. Postoji i vrsta od koje se plete užad, dok se malobrojne “slatke vrste” jedu kao sirovo voće, a i sjajno se prerađuju u slastice.
Internet obiluje bezbrojnim receptima za “banana” kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice. Ili se banane polažu na biskvit, prije nego li ih se zabetonira slojem pudinga ili slastičarske kreme. Umjesto toga, nudimo vam isprobani recept za sočne kakao kocke punjene kremom od pravih zrelih banana.
tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci
Za biskvit
5 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
190 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
125 ml ulja
5 žlica kakaa u prahu
Za kremu
6 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
1 kg jako zrelih banana
250 grama maslaca ili margarina
limun
Za preljev
150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina
Priprema
Jaja pjenasto mikserom umutite sa šećerom i vanilin šećerom
pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa sve
još kratko izmiješajte. Kako nam je cilj dobiti dvije kore, lim (cca. 27×35 cm)
obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte polovicu smjese. Pecite 20
minuta na 180°C. Ponovite s drugom polovicom. Ohladite kore.
Na 6 dl mlijeka skuhajte 2 pudinga i šećer. Ohladite na sobnu temperaturu. Oguljene banane izradite vilicom pa mikserom doradite dok ne postanu tekuće. Dodajte sok polovine ili cijelog limunu (prema želji), ako želite da vam krema manje potamni. U ohlađeni puding mikserom utucite omekšali maslac pa sjedinite sa izrađenim bananama. Podijelite u dva dijela i premažite kore tako da gornji sloj bude krema.
Sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom
štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko kolača prije nego što ga
stavite u hladnjak. Slastica je najbolja drugi ili treći dan.
tekst se nastavlja ispod oglasa