Većina mesa koje će ljudi konzumirati do 2040. godine uopće neće dolaziti od zaklanih životinja, tvrdi se u novom istraživanju, piše Independent.
Globalna konzultantska firma AT Kearney provela je istraživanje u koje je uključeno mišljenje stručnjaka iz prehrambene industrije koji predviđaju da 60 posto mesa koje ćemo jesti do 2040. godine uopće neće biti životinjskog porijekla, odnosno bit će zamijenjeno biljnim proizvodima ili mesom uzgojenim u laboratoriju.
Izvještaj kaže da će ta velika promjena biti rezultat rastuće svijesti o posljedicama koje po okoliš ima uzgajanje stoke za prehranu kao i sve veće popularnosti vegetarijanstva. Također, navodi se da će meso za konzumaciju biti kultivirano kroz “rast stanica u bioreaktorima” pa neće biti potrebe za klanjem životinja.
Takvo meso iz laboratorija radi se tako da se od žive životinje uzme samo jedna stanica koja se zatim ubacuije u bioreaktor nakon čega nastaje veći komad mesa pogodan za konzumaciju. Rezultat je “identičan komad mesa kao da je nastao uobičajenim putem”. Postoje već mnoge firme koje se bave proizvodnjom teletine na ovaj inovativan način. Ipak, takvo laboratorijsko meso još nije našlo svoj put do polica trgovina.
AT Kerney procijenjuje da je oko milijardu dolara već uloženo u različite biljne pripravke koji zamjenjuju meso i koji su sve češći u restoranima diljem svijeta. “Uzgoj stoke za prehranu mnogi smatraju nužnim zlom. S napretkom veganskih nadomjestaka, samo je pitanje vremena kad će zauzeti i značajan dio tržišta.”
Izvještaj navodi da je pomak prema veganstvu, vegetarijanstvu i fleksiterijanskom načinu ishrane (onom koji brine o okolišu) već itekako vidljiv. No ipak, vjerojatnije je da će u konačnici laboratorijsko meso preuzeti primat jer ipak je riječ o – mesu. No dok do promjene ne dođe, veganski nadomjesci bit će vrlo tražena roba.
Izvještaj završava ovim riječima: “Sve u svemu, laboratorijsko meso i mesni nadomjesci poremetit će milijarde dolara vrijedno tržište mesa. Ta će promjena biti obilježenai povećanom konzumacijom ne-mesnih proteina poput grahorica što je rezultat novih prehrambenih i životnih trendova.”
U videu pogledajte kako je prošlo testiranje prvog odreska nastalog u laboratoriju: