Vijesti

Gotovo polovicu karcinoma možemo sami spriječiti. Svjetski poznat znanstvenik Igor Štagljar objašnjava i kako

‘Ljudi uistinu ostanu zatečeni kada im kažem da se jako malo karcinoma, svega sedam posto, može prepisati promjenama, tj. mutacijama u genima. Mnogo češći razlozi, od 30 do čak 35 posto, leže u lošoj prehrani.’

Objavljeno

|

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za karcinome, posebno rak pluća, Igor Štagljar, za Slobodnu Dalmaciju je progovorio o preveniranju tumora. Ovaj profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu u Torontu tvrdi – zdrav život bi gotovo prepolovio broj tumora.

“Ako želimo ostati zdravi te ako želimo dobro starjeti, moramo se pridržavati važnih pravila. Čujem ljude kako se tješe i kažu – ma što ću paziti kad je naše zdravlje zapisano u našim genima. Ti ljudi su donekle u pravu, jer naše zdravlje, kao i brojne druge osobine, jesu produkt naših gena, ali ljudi zaboravljaju da smo mi i produkt okoline koja nas okružuje”, govori Štagljar i dodaje da na zdravlje uvelike utječu tvari kojima smo svakodnevno izloženi.

“Tu spadaju hrana, piće, zrak koji udišemo, razni oblici zračenja kojima se izlažemo. Ljudi uistinu ostanu zatečeni kada im kažem da se jako malo karcinoma, svega sedam posto, može prepisati promjenama, tj. mutacijama u genima. Mnogo češći razlozi, od 30 do čak 35 posto, leže u lošoj prehrani, a bitni uzročnici su i pušenje, pretilost, alkohol.”

“Znam da će vam ovo zvučati zapanjujuće, ali čak 40 posto tumora može se izbjeći zdravijim životom, i to je nešto što ljudi potpuno ignoriraju jer je danas vrlo teško, pogotovo u modernim državama zapadnog svijeta, držati se toga zdravog načina života. Većina ljudi je pod velikim stresom, puno rade, moraju ispuniti norme, malo se kreću, te jedu brzu hranu koja je bogata raznoraznim otrovima. A o piću bolje i da ne govorim, jer građani u državama Zapada u prosjeku jednu trećinu svojih dnevnih kalorija unose iz pića! To je vrlo nezdravo i zbog toga vrlo zabrinjavajuće! Želimo li biti zdravi, definitivno moramo paziti kako se hranimo i kako živimo”, kaže Štagljar za Slobodnu Dalmaciju.

Exit mobile version