Kombinacija okusa naranče i čokolade popularna je već
desetljećima i korištena je u brojnim varijantama biskvitnih keksa prelivenih
želeom i čokoladom; od Crvenkine Jaffe preko Agrokomercovog Topsa do modernih Krašovih
i Milkinih inačica.
Danas vam donosimo prokušani recept za srodan jednostavan i brz Jaffa kolač koji se sastoji od sočnog kakao biskvita i kreme na bazi soka od naranče koju je lako modificirati prema vlastitom ukusu.
Za one koji žele znati više, kažimo da je Jaffa varijetet naranče s malim brojem sjemenki i čvrstom korom – zbog čega je izuzetno pogodan za daleke transporte i izvoz. Uzgojili su ga otomanski voćari sredinom 19. stoljeća, a nazvan je po gradu Jaffi. Ova naranča se smatra jednim od najvažnijih izvoznih proizvoda iz početaka izraelske države. Jaffa je jedna od tri najpopularnije naranče uzgajane na Mediteranu i Bliskom istoku.
tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci
Biskvit
85 g brašna
40 g kakao praha
150 g šećera
1 vanilin šećer
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
1 dl tekućeg jogurta
1 dl jake hladne kave
1/2 dl ulja
1 jaje
Krema
1 l soka od naranče (100%)
3 vrećice pudinga od vanilije
6 žlica šećera
2 žličice agar-agara (ako želite želatinastiju kremu)
Glazura
75 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca
1 žlica ulja
Priprema
Suhe sastojke za biskvit dobro izmiješajte u zdjeli, a potom
u njih izlijte vlažne sastojke. Miješajte kuhačom (ili mikserom na najmanjoj
brzini) kratko, dok se ne dobije jednolična smjesa. Izlijte u kalup za tortu
kojem ste na dno stavili papir za pečenje. Pecite 30 minuta na 180°C ili dok
čačkalica ne izađe čista.
Prašak za puding od vanilije izmiješajte sa šećerom i agar-agarom (ako želite da krema ispadne čvršća i želatinoznija). Pomalo dodajte 2 dl soka od naranče i miješajte dok ne nestanu grudice. Izlijte u zakuhali ostatak soka od naranče i kuhajte 2-3 minute nakon što počne ponovno kuhati. Izlijte na hladan biskvit i dobro protresite kako bi se zaravnalo. Možete zagladiti mokrom žlicom.
Na pari otopite čokoladu, maslac i ulje te prelijte po mlakom ili na sobnu temperaturu ohlađenom kolaču. Pustite da se ohladi u hladnjaku i servirajte rezano na kriške.
Može i drugačije
Kremu je moguće zamijeniti Dr. Oetkerovim Jaffa pudingom koji pripremite prema uputama s vrećice. U tom slučaju dobit ćete taman kolač koji neće imati svježinu/kiselost onoga rađenog sa sokom od naranče, no to će nadoknaditi finom aromom i dominantno čokoladnim okusom.
tekst se nastavlja ispod oglasa