Kod starijih muškaraca i žena koji su konzumirali gljive barem jednom tjedno ustanovljen je sniženi rizik od razvoja blagog kognitivnog poremećaja (MCI), piše New York Times. Riječ je o vrsti poremećaja memorije čiji razvoj često prethodi Alzheimerovoj bolesti.
Istraživači u Singapuru analizirali su podatke o 663 Kineza i Kineskinja u dobi iznad 60 godina. U pojedinačnim intervjuima bilježene su njihove prehrambene navike, između ostalog i navike konzumiranja šest najpopularnijih vrsta gljiva. Također, njihove kognitivne sposobnosti mjerene su pomoću detaljnih strukturiranih intervjua i testova mentalne oštrine.
Nakon što je isključen utjecaj ostalih zdravstvenih, bihevioralnih i socioekonomskih faktora, uključujući i konzumaciju mesa, povrća, voća i orašastih plodova, ustanovljeno je da osobe koje su konzumirale barem jednu porciju gljiva (150 g) tjedno imaju za 43% umanjen rizik od razvoja MCI-ja. Osobama koje su konzumirale više od 2 porcije gljiva tjedno rizik je bio umanjen za 52%. Studija je objavljena u stručnom časopisu Journal of Alzheimer’s Disease.
Mehanizmi djelovanja gljiva na memoriju nisu jasni, ali pretpostavlja se da one sadrže različite antioksidanse koji bi mogli sprječavati podizanje koncentracije beta i tau amiloida u mozgu, a to su proteini koji su obilježje Alzheimerove bolesti.
Na temelju ove i prethodnih studija, autori zaključuju da bi “konzumacija gljiva mogla biti potencijalna prevencija opadanja kognitivnih sposobnosti i neurodegeneracije kod starijih osoba”.