Biste li jeli meso uzgojeno u pogonu, koje okusom i sastavom
ne odstupa od mesa zaklanih životinja i pri tome u taj obrok nije ugrađena
patnja kroz koju životinje prolaze od svog rođenja do smrti? I sve to bez
razarajućeg pritiska stočarstva na okoliš.
Naime, kako piše Lider, prve komade stanično proizvedenoga mesa nizozemska kompanija Mosa Meat planira tržišno plasirati već dogodine, a najkasnije 2021.
“Ušao sam u posao nastojeći riješiti probleme prijetnje sigurnosti hrane i visoke cijene koju podnosi okoliš proizvodnjom mesa uzgojem stoke. Obrok od pravog mesa mogao bi 2035. godine biti toliko skup i moralno upitan kao što je danas pašteta koja se pravi od jetre šopanih gusaka”, slikovit je Mark Post, osnivač Mosa Meata.
Proizvođači stanično uzgojenog mesa okupili su se ovoga mjeseca na trodnevnom samitu u San Franciscu, pretresli tamo aktualna dostignuća industrije u nastajanju, razmijenili mišljenja o industrijalizaciji procesa i regulaciji branše te uključivanju budućih potrošača u ocjenjivanje proizvoda od stanično uzgojenog mesa.
Odaslana je i poruka kako žele da se meso koje proizvode naziva stanično uzgojeno meso, ne meso uzgojeno u laboratorijima ili bilo kako drugačije, a kako se ne bi kod budućih potrošača stvarala odbojnost i zabuna.