U Zagorju buča, u Dalmaciji i Lici tikva, a u Slavoniji bundeva. Isto je to povrće koje u različitim podnebljima ima različite nazive. I dok je nekad to povrće bilo pretežno rezervirano za prehranu domaćih životinja, posljednjih su se desetak godina na domaće tržište probile brojne vrste i varijeteti takozvanih konzumnih bundeva; od cukinija, preko patišona i muškatne do špageti bundeve i hokaida. No pravi poznavatelji ovog povrća i dalje tvrde – za variva je ipak najbolja ona velika „svinjska“ koju djeca dube za Noć vještica.
A što je sa slasticama? I tu je sud već donesen. Za kolače i slatke piree, preporučuje se muškatna bundeva. Želite li se okušati u pečenju pite od ove jesenske namirnice, predlažemo recept slastičarskog portala SlatkiSvijet.com. I obavezno nam javite kako je ispalo.
Sastojci
Za prhko tijesto
250 g glatkog brašna
150 g hladnog maslaca
180 g šećera u prahu
2-3 žlice hladne vode
Za nadjev
600 g očišćene bundeve
200 ml slatkog vrhnja
2 jaja
100 ml soka od naranče
naribana korica 1 naranče
120 g šećera
2 vanilin šećera
pola žličice cimeta
50 g gustina
prstohvat soli
foto: Pixabay
Priprema
Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte šećer i na kockice izrezan maslac. Maslac rukama izmrvite u brašnu pa dodajte malo po malo vode i zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku.
Očišćenu bundevu narežite na kockice, ubacite u vrelu vodu i kuhajte dok ne omekša. Kuhanu bundevu ocijedite, ohladite i sameljite u blenderu. Pire od bundeve pomiješajte sa slatkim vrhnjem, jajima te sokom i koricom od naranče. Na kraju dodajte gustin, cimet i sol pa sve dobro izmiješajte.
Rashlađeno tijesto razvaljajte na veličinu kalupa za pite. Tijesto utisnite u namašćen kalup pa preko njega izlijte pripremljeni nadjev. Pitu pecite otprilike 35 minuta na temperaturi od 170 ºC. Kada u pitu zabodete čačkalicu, ukoliko na njoj nema tragova smjese, pita je pečena. Pitu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku. Rashlađenu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije!