Zdravlje
Bismo li svi trebali postati vegetarijanci?
Istraživanja su pokazala da vegetarijanci manje nego mesojedi pate od srčanih bolesti, pretilosti, visokog krvnog tlaka i dijabetesa te su općenito boljeg zdravlja. Znači li to da bismo se svi trebali ostaviti mesa i da bi nam takva prehrana automatski garanrirala zdravlje i dug život?
Veganska prehrana zdrava je i preporučljiva za malu djecu i starije osobe, a vegani i vegetarijanci uglavnom su boljeg zdravlja od mesojeda, tvrdi grupa uglednih nutricionista. No što je tome pravi razlog doista je zanimljivo. Naime, oni koji prihvate veganski način prehrane usput se najčešće ostave i slatkog te zasoljenih grickalica čime smanjuju rizik od razvoja bolesti srca, pretilosti i nekih oblika raka. Iako neki smatraju da je takva prehrana nedostatna, pogotovo za malu djecu i starije kojima treba povećana doza proteina i kalcija, nutricionisti kažu kako je sve u dobrom balansu i kombiniranju namirnica.
Vananda Shet, nutricionistica iz institucije Academy of Nutrition and Dietetics, kaže da je uvijek zdravo unositi manje mesa i da pravilnim odabirom ostalih namirnica možemo nadoknaditi ono što nam nedostaje. “Svaki oblik prehrane koji nije dobro planiran, može imati negativne nuspojave. Samo zato što je neka hrana biljnog porijekla, ne znači da je automatski zdrava. Uzmimo, na primjer, tjesteninu i razna slatka peciva te prženu hranu obilato posoljenu. To je sve biljnog porijekla, ali nema nikakvu nutritivnu vrijednost.”
Odlučite li izbaciti meso iz prehrane, pripazite da ipak unosite dovoljno željeza, cinka, kalcija i vitamina B-12 koji se nalazi u jajima i mlijeku, a čiji nedostatak može uzrokovati neurološke probleme. No Shet kaže da ako unosimo dovoljno grahorica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, lako ćete nadoknaditi što vam nedostaje zbog nekonzumiranja mesa. “Ljudi koji prijeđu na veganstvo imaju niži indeks tjelesne mase, niži krvni tlak i nižu razinu šećera u krvi, manje upalnih procesa i niži kolesterol od onih koji konzumiraju meso. Osim toga, prestankom konzumiranja mesa smanjujete rizik od pojave dijabetesa za čak 62 posto”, kaže Shet.
Ranija su istraživanja pokazala da veganska prehrana smanjuje rizik od pojave raka prostate za 35 posto, rizik od bolesti srca za 29 posto te ostalih vrsta raka za 18 posto. Osim toga, smanjeni unos mesa produljuje život i za nekoliko godina. Međutim, neki stručnjaci upozoravaju da veganska hrana nije nužno i zdrava. Doktor Dariush Mozaffarian iz prehrambene škole u Bostonu to dokazuje vrlo slikovitim primjerom: “Coca-Cola i prženi krumpirići su veganska prehrana. Osim toga, većina nezdravih dodataka u hrani zapravo je vegetarijanskog ili veganskog porijekla, poput rafiniranih žitarica, škroba, šećera, transmasnih kiselina i slično. Ljudi mogu biti vegani ili vegetarijanci pe se svejedno hraniti nezdravo.”