Mozaik
Kako zadržati muža? Dosađivanjem i lošim kuhanjem – sigurno ne!
Ništa ne uništava kućnu sreću kao dosađivanje. Muškarac može dugo trpjeti vaše dosađivanje, ali teško da će to trpjeti stalno. Ako treba mir da bi mu život bio podnošljiv, potražit će ga, najvjerojatnije, izvan doma.
Bio je dovoljan samo jedan životni vijek da se položaj žene u društvu i braku stubokom promijeni o čemu svjedoče i bračni savjeti objavljeni polovicom 20 stoljeća. Nekadašnja pravila, danas su samo razlog za smijeh. Neke od njih probrao je portal Mentafloss.
1. Ne pričaj previše i ne dosađuj
I danas vas žiga u križima? Uvrijedila vas je susjeda Marica s kojom ste sve do jutros pili kavu? Sin vam je potjeran s nastave zbog izazivanja nereda? Što god bilo, zadržite to za sebe! Vaš muškarac radi naporno cijeli dan i zadnje što mu je potrebno jest da ga opterećujete s vašim tricama i kučinama. Poslušajte savjet iz 1943. godine iz knjige Edwarda Podolskog „Seks u bračnom životu“:
U knjizi „Seksualno zadovoljstvo i bračni život“ iz 1951. godine, velečasni Alfred Henry Tyrer nudi nekoliko korisnih savjeta. Ne tražite da muškarac čini određene stvar po vašoj volji. Tu naviku autor naziva – dosađivanjem.
To, naravno, vrijedi kad muškarac želi da budete tihi. Ako se zaželi razgovora, razgovarajte, kaže velečasni:
2. Loše kuhanje će otjerati vašeg supruga na sumnjiva mjesta
Zaboga, ženo, i studentske menze nude bolje večere od tvoje! Kažeš da nisi stigla? Radila si cijeli dan? Velečasni Tyrer kaže da nema opravdanja:
Na ovu se temu nadovezuje i dr. William Josephus Robinson:
3. Budite sočna teletina, a ne jeftina svinjetina
Kad smo već kod kuhinje, velečasni Tyrer ima zgodnu metaforu. Zamislite ženu kako priprema večeru za svoga muškarca.
U 2018. godini bismo mogli pomisliti da je riječ o skrivenoj poruci. Najfiniji stolnjak mogao bi biti satenska posteljina. Cvjetni aranžmančić mogao bi biti šifra za krznene lisičine, a najfiniji komad mesa mogli biste biti – vi! Za očekivati je da vas muškarac uz takve večere ne bi nikada prevario. Ali, avaj, autor je, čini se, zaista mislio doslovno pa kaže:
Još uvijek nismo sto posto sigurni da je ovdje riječ o kuhinji. A vi?