Kuhinja
Harryjeva i Meghanina svečana torta od bazge i limuna
Kulinarski znalci kažu da je upravo ova, pomalo razbarušena slastica, znak besprijekornog stila mladenaca koji su je odabrali nekoliko mjeseci prije vjenčanja. Riječ je o osvježavajućoj torti s dominantnim okusom limuna i nježnom aromom bazge koju su na svojem vjenčanju poslužili princ Harry i sada već princeza Meghan Markle.
Samo je jedan dan bio dovoljan da ova sočna i pomalo zbijena torta osvoji cijeli svijet. Riječ je o osvježavajućoj torti s dominantnim okusom limuna i nježnom aromom bazge koju su na svojem vjenčanju poslužili princ Harry i sada već princeza Meghan Markle. Recept je objavio BBC koji je do u najsitnije detalje pratio vjenčanje desetljeća. Kulinarski znalci kažu da je upravo ova, pomalo razbarušena slastica, znak besprijekornog stila mladenaca koji su je odabrali nekoliko mjeseci prije vjenčanja.
Sastojci
ulje za podmazivanje kalupa
6 srednjih jaja
100 grama čvrstog jogurta
0,5 dl mlijeka
450 grama omekšalog maslaca
450 grama sitno mljevenog šećera, po mogućnosti nerafiniranog
450 grama brašna
prašak za pecivo
fino ribana korica jednog limuna i njegov sok
3 jušne žlice sirupa od bazge
Za nadjev i preljev
250 grama omekšalog maslaca
300 grama punomasnog kremastog sira
700 grama sitno mljevenog šećera ili šećera u prahu
fino ribana korica jednog limuna
jestivo cvijeće za dekoraciju
Priprema
Zagrijte pećnicu na 160 °C. Podmažite tri kalupa za torte promjera 20 cm. U zdjeli pjenjačom izmiješajte jaja, jogurt i mlijeko. U velikoj zdjeli mikserom izradite maslac i šećer. Kada smjesa bude pjenasta i rahla, dodajte brašno, prašak za pecivo, tekući dio koji ste prethodno izradili i koricu od limuna. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Podijelite na tri dijela u tri kalupa i pecite oko 40 minuta.
Pomiješajte limunov sok s sirupom od bazge. Kada su kore pečene, izbušite ih čačkalicom pa ih lagano žlicom natopite smjesom limuna i sirupa od bazge. Neka se ohlade u kalupima. Kada se ohlade, možete ih omotati prijanjajućom folijom i držati tri dana do nadijevanja.
Za nadjev izradite mikserom maslac, sve dok ne bude gladak. Dodajte polovicu šećera u prahu i špatulom sjednite u glatku smjesu, a potom ju doradite mikserom. Na ovaj način nećete „nestati u oblaku slatke prašine“. Dodajte ostatak šećera, kremasti sir i limunovu koricu, ponovno izmješajte špatulom i doradite mikserom do glatke mase.
Ova smjesa će vam biti i nadjev i glazura pa pazite da je bogato rasporedite između kora, ali i da vam ostane dovoljno za oblaganje same torte. Glazura ne mora biti savršeno glatka i neravnine su dopuštene, pogotovo ako su kreativne. Najbolje je malo nadjeva ostaviti u zdjeli kako biste na kraju pokrili sva suha mjesta koja će se najvjerojatnije pojaviti. Pustite da se svečana torta od bazge i limuna ohladi pa je ukrasite sa svježim jestivim cvijećem poput maćuhica ili ljubičica.