Uskrs bez šareno obojanih pisanica posve je nezamisliv. No, iako je jednostavnije kupiti gotovu boju za jaja i riješiti sve u samo nekoliko minuta, sve je više onih koji će posegnuti za starim metodama kojima su se služile naše mame i bake i jaja obojati na prirodan način. Takvo bojanje jaja ima svojih prednosti. Uz to što su takve boje potpuno neškodljive, većinu stvari koje trebate za prirodno bojanje pisanica vjerojatno već imate u svojoj kuhinji. Osim toga, nijanse koje ćete dobiti bit će nježne i prirodne i zasigurno će oduševiti vaše ukućane.
Za početak, ako niste u mogućnosti nabaviti bijela jaja, ona uobičajena smeđa možete izbijeliti tako što ćete ih preko noći potopiti u vodu u koju ste dodali malo octa. Samo pazite, nakon takvog postupka, ljuska jajeta je malo osjetljivija pa budite oprezni da vam jaje ne pukne. Kod bojanja jaja postupak je uglavnom isti za sve boje: jaje valja kuhati s puno odabrane namirnice oko 10 minuta i onda ostaviti preko noći da se namaču.
foto: Pixabay
Za lijepu tamno smeđu nijansu, jaja kuhajte u jakoj kavi.
foto: Pixabay
Svjetlo smeđa ili narančasta jaja bit će ako ih prokuhate u ljuski žutog luka.
foto: Pixabay
Ako želite ružičasta jaja, posegnite za čajem od hibiskusa.
foto: Pixabay
Za divna žuta jaja, kuhajte ih u kurkumi.
foto: Pixabay
Jaja će biti ljubičasta ako ih obojite ljubičastim kupusom.
foto: Pixabay
Za crvenu boju jaja kuhajte u cikli.
foto: Pixabay
Zelena jaja dobit ćete ako ih obojite špinatom.