Kuhinja
Vrijeme je za pripremu sirupa od bazge
Nazivaju je Judinim stablom jer se smatra da se Juda objesio na bazgu. Rusi je sade ispred kuće kako bi otjerali zle duhove, dok Englezi vjeruju da je bazga povezana s vješticama i da je vješticama najmilije pretvoriti se u – pogađate – bazgu.
Bazga, premalo cijenjena biljka, svojevremeno je svrstavana u porodicu kozokrvnica, no znanstvenici su je, nakon brojnih sitraživanja, premjestili u porodicu moškovičevki. Nazivaju je Judinim stablom jer se smatra da se Juda objesio na bazgu. Kako prenosi Jutarnji list, Rusi je sade ispred kuće kako bi otjerali zle duhove, dok Englezi vjeruju da je bazga povezana s vješticama i da je vješticama najmilije pretvoriti se u – pogađate – bazgu.
Od ove podcijenjene biljke, za koju se neki usude reći da je korov, možemo pripremiti pravu retro deliciju – domaći sok koji nas svojim mirisom i odličnim okusom vraća u djetinjstvo. Recept vam donosi portal Slatkisvijet.com.
Sastojci
40 cvijetova bazge
5 l vode
3,5 kg šećera
50 g limunske kiseline (limuntusa)
Priprema
Cvjetove bazge namočite u vodi, poklopite i ostavite neka odstoje 24 sata na hladnom i tamnom mjestu. Idući dan cvjetove bazge procijedite, a tekućinu prokuhajte sa šećerom. Kada se šećer otopi dodajte limunsku kiselinu pa još kratko sve prokuhajte. Kuhani sirup spremite u sterilizirane staklene boce – oprane i zagrijane u pećnici. Sok ohladite na sobnoj temperaturi pa spremite na suho i tamno mjesto. Sirup prije posluživanja razrijedite vodom te poslužite s ledom kao osvježavajući napitak.