“Ovi keksi su brzo gotovi, a med im, za razliku od šećera, daje posebnu aromu i laganu slatkoću”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.
“Nedavno sam kupio mahune burbon vanilije s Madagaskara. Oduševila me je jasno vidljiva razlika veličine mahune i količine sjemenki u njima. Odmah mi je kroz glavu prošla pomisao da ih trebam iskoristiti za ekstrakt vanilije i za domaći vanilin šećer, a kao mali test mahuna trebalo je napraviti nešto slatko. A ovi jednostavni mekani keksi gotovi su u trenu, za svega desetak minuta. Dovoljno je da su suhi na dodir.
Kod pripreme, ne samo ovih keksa, već i ostalih tijesta kojima je baza maslac, potrebno je pripaziti da se jaja u maslac dodaju jedno po jedno i da se svako dobro izmiješa mikserom. U protivnom može doći do odvajanja jaja od maslaca.
Mahune iz kojih se izvade sjemenke mogu se dodati u teglu sa šećerom gdje će sam šećer poprimiti lijepu aromu vanilije. Umjesto sjemenki vanilije u tijesto se mogu dodati i i dva-tri paketića vanilin šećera.”
Sastojci
100 omekšalog maslaca
4 žlice meda (cvjetni ili neki drugi med blažeg okusa)
2 jaja
2 mahune vanilije
prstohvat soli
250 g glatkog pšeničnog brašna
1 žličica praška za pecivo
Priprema
Pećnicu zagrijte na 150 – 170°C. U posudu za miksanje stavite omekšali maslac, med, sol i sjemenke iz mahune vanilije. Mikserom izradite smjesu dok ne postane pjenasta. Dodajte jedno po jedno jaje, a svako miješajte oko minute. Na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Kratko izradite mikserom dok se svi sastojci ne spoje u kremastu masu. Na lim obložen masnim papirom žličicom stavljate hrpice tijesta veličine oraha i pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta. Gotove kese izvadite iz pećnice, odvojite od lima i posložite na rešetku za hlađenje. Možete ih čuvati u dobro zatvorenoj kutiji za kekse.