Zdravlje
Kava ne izaziva rak, osim ako nije prevruća
Studije koje su nekoć kavu dovodile u vezu s povećanim rizikom dobivanja raka mokraćnog mjehura nisu jednu stvar uzele u obzir: ljudi koji piju puno kave češće puše. Pušenje osjetno povećava rizik raka brojnih organa, pa tako i mokraćnog mjehura. Tako je u ranijim studijama nastao dojam da kava može uzrokovati rak. A zapravo se radi o posljedicama pušenja.
Možda još niste znali da je postojala sumnja kako kava “možda izaziva rak”, da može izazvati rak mokraćnog mjehura. Međunarodna agencija za istraživanje raka IARC, koja je povezana sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, bila je došla do toga zaključka još 1991. godine, piše Deutsche Welle.
Tko to dosad nije znao, može to odmah zaboraviti i uživati u svojoj kavi. Jer, nakon što je IARC vidio najnovije rezultate istraživanja, poslao je obavijest da nema opasnosti. Povećan rizik od raka uslijed kave ne može se zasad znanstveno potkrijepiti. Ali, IARC ipak naglašava da to ne znači da konzumacija kave ne može izazvati rak, nego samo da se na temelju dosadašnjih spoznaja to ne može tvrditi.
Studije koje su nekoć kavu dovodile u vezu s povećanim rizikom dobivanja raka mokraćnog mjehura nisu jednu stvar uzele u obzir, kaže se na stranicama IARC-a: ljudi koji piju puno kave češće puše. Pušenje osjetno povećava rizik raka brojnih organa, pa tako i mokraćnog mjehura. Tako je u ranijim studijama nastao dojam da kava može uzrokovati rak. A zapravo se radi o posljedicama pušenja.
Stručnjaci IARC-a za svoj su najnoviji izvještaj analizirali oko 500 studija o prehrani čovjeka i otprilike toliko laboratorijskih pokusa na životinjama. Njezini zaključci će biti objavljeni u stručnom časopisu “Lancet Oncology”.
Kava čak smanjuje rizik raka
Ima još jedna dobra vijest za one koji piju kavu: IARC vidi naznake da konzumacija kave čak može smanjiti rizik od nekih vrsta raka. Heiner Boeing, voditelj europske studije za istraživanje raka i prehranu EPIC na Njemačkom institutu za istraživanje prehrane Potsdam-Rehbrücke, to potvrđuje: “Kod raka dojke, želuca i jetre vidjeli smo smanjenje rizika kod povećanog konzuma kave. Taj učinak je bio osobito jasan kod raka jetre.”
Znanstvenici pretpostavljaju da neke tvari iz kave mogu utjecati na metabolizam jetre i razviti djelovanje protiv raka. “Prema dosadašnjim epidemiološkim spoznajama ništa ne govori protiv konzumiranja većih količina kave. Trenutno prije polazimo od pozitivnog učinka.”
Prevruća kava može biti opasna
Ipak, znanstvenici imaju jedno upozorenje. Prevrući napitci, bila kava, čaj ili voda, vjerojatno povećavaju opasnost raka jednjaka – samo zbog visoke temperature. To vrijedi vjerojatno za napitke koji su topliji od 65 stupnjeva Celzijevih, izjavio je glavni epidemiolog IARC-a Dana Loomis na jednoj konferenciji za novinare. “Vrući napitci mogu izazvati ozljede ili oštećenja jednjaka i tako povećati rizik raka”, kaže Gunter Kuhnle profesor na Sveučilištu u Readingu. “Osobito se mate-čaj pije vrlo vruć i kontinuirano. To bi moglo utjecati na rizik raka.” Dobro je, dakle, pustiti čaj da se malo ohladi.”
1991. je IARC napitke od biljke mate svrstao među one koji “vjerojatno izazivaju rak”, jer postoje “ograničene naznake” kancerogenosti kod čovjeka i “dovoljne naznake” u pokusima na životinjama. Hladni napitci od biljke mate, raširene u Južnoj Americi, omiljeni su i u Njemačkoj. Provjera tih istraživanja pokazala je da češća pojava raka jednjaka u nekim dijelovima Južne Amerike nije posljedica biljke mate, nego činjenice da se tamo čaj često pije krajnje topao.
I u drugim dijelovima svijeta u kojima se čaj pije jako topao, primjerice srednjoj i istočnoj Aziji ili istočnoj Africi, upadljivo puno ljudi ima tumor na jednjaku.
Uloga IARC-a
Međunarodna agencija za istraživanje raka ne provodi vlastite pokuse u vezi s mogućom kancerogenošću nekih tvari. Ona samo vrednuje postojeću stručnu literaturu u vezi s takvim pokusima koje provode znanstvenici diljem svijeta i iz njih izvlači zaključke. Tako tvari svrstava u određene kategorije koje govore koliko je neka tvar možda kancerogena.
U listopadu 2015. je IARC svrstao kobasicu, slaninu i druge mesne proizvode u kategoriju tvari koje sigurno izazivaju rak. Ti su proizvodi svrstani u istu kategoriju s nikotinom, dakle u kategoriju 1. “To, međutim, ne znači da je konzumacija mesa isto tako opasna kao i pušenje, nego samo da su podaci u oba slučaja pouzdani i jednoznačni”, naglašava Gunther Kuhnle.
Ta kategorija ne govori ništa o opasnosti tvari, dakle koliko jako neka tvar utječe na izazivanje raka. A to se često krivo tumači. Pušenje je puno opasnije od mesa – i sigurno opasnije od vrućih čajeva.