Zdravlje

Danas prošetajte Jarunom i besplatno pregledajte madeže

U Hrvatskoj se, prema podacima Registra za rak, od 1988. do 2008. učestalost malignog melanoma povećala za 149% za muškarce i 130% za žene, a smrtnost od melanoma za 50%.

Objavljeno

|

Na malom jarunskom jezeru kod kluba Aquarius od 10 do 18 sati građani mogu doći na preventivni besplatni pregled madeža bez uputnice. Pregled se održava u okviru javno-preventivnog zdravstvenog projekta ranog otkrivanja melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože pod nazivom “Djeluj sada”, javlja HRT.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum rekla je da će građane, pod njezinim vodstvom, pregledavati 30-ak liječnika volontera različitih specijalnosti. Za građane je organizirano i stručno savjetovanje o zaštiti od sunca, dobit će informativne brošure, a moći će i testirati proizvode za zaštitu od sunca. Za djecu su organizirane radionice, igre i natjecanja.

Istaknula je kako taj tradicionalni gradski javnozdravstveni projekt, kojeg provode dermatolozi te liječnici onkolozi, ima za cilj podizanje svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži.

Madeži su sasvim uobičajena pojava, međutim, osim dobroćudnih na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline. Prednost raka kože u usporedbi s ostalim tumorima jest upravo mogućnost uočavanja na vrijeme, a redovitim pregledavanjem kože i otkrivanjem sumnjivih promjena u najranijoj fazi, mogućnost izlječenja je gotovo sto posto.

Šitum je rekla kako ih u Hrvatskoj još uvijek zabrinjava što se melanom najčešće otkrije tek u uznapredovaloj fazi kada su izgledi za izlječenje manji, pa je edukacija o toj bolesti od iznimnog značaja. Prema broju novooboljelih, Hrvatska je u sredini u Europi, ali prema broju umrlih je među najlošijim zemljama.

Predsjednica Udruge “Zdravi pod suncem” Sanja Poduje rekla je da se u Hrvatskoj, prema podacima Registra za rak, od 1988. do 2008. učestalost malignog melanoma povećala za 149% za muškarce i 130% za žene, a smrtnost od melanoma za 50%.

Istaknula je kako prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2013., najveća incidencija melanoma je u dobnoj skupini od 70 do 74 godine. Ukupan broj novooboljelih bolesnika s melanomom tijekom 2013. je 527, odnosno 249 žena i 278 muškaraca. Ukupna incidencija melanoma 2013. je 12,3%, 13,5% za muškarce, a 11,2% za žene (broj novooboljelih na 100.000 stanovnika).

Zahvaljujući javnopreventivnim akcijama najveći broj melanoma je lokaliziran (48,5% oboljelih). Metastaze u regionalne limfne čvorove ima 15,2%, a udaljene metastaze 7,3% oboljelih. Poduje je rekla kako nažalost, za 33,6% oboljelih nema podataka.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, pa tako i melanoma. Poduje je upozorila i na štetnost solarija te tretmana noktiju kod kojeg se koriste UV lampe.

Exit mobile version