Kuhinja
Kao medenjaci: Začinjeni kolač od oraha
Kako je riječ o slastici koja zahvaljujući cimetu, klinčiću u muškatnom oraščiću podsjeća na zimu, ovo prolazno zahladnjenje je pravi trenutak za isprobavanje novog recepta. Slastica će se posebno svidjeti onima koji vole okus medenjaka.
Ako volite okus medenjaka, ali ne volite raditi medenjake, probajte sa začinjenim kolačem oraha, savjetuje Hrvoje Medić, kuhar portala Kuzinavanje.com. Kako je riječ o slastici koja zahvaljujući cimetu, klinčiću u muškatnom oraščiću podsjeća na zimu, ovo prolazno zahladnjenje je pravi trenutak za isprobavanje novog recepta.
Sastojci
Biskvit
200 g smekšalog maslaca
100 g meda
4 jaja
100 g mljevenih oraha
1 paketić vanilin šećera
2 žličice mljevenog cimeta
½ žličice mljevenog klinčića
prstohvat muškatnog oraščića
prstohvat mljevenog đumbira
prstohvat soli
150 g glatkog pšeničnog brašna
150 g integralnog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 žlica ruma
150 g jogurta
Preljev i posipanje
100 g šećera u prahu
4 žlice ruma
1 žlica limunovog soka
100 g krupnije narezanih oraha
Priprema
Pjenasto izmutite maslac, dodajte mu jaja, medi i miješajte dok se sastojci ne spoje. Pomiješajte glatko i integralno brašno s praškom za pecivo te žlicu po žlicu dodavajte u smjesu maslaca, jaja i meda. Dodajte sol, orahe, vanilin šećer, cimet, klinčić, muškatni oraščić i đumbir. Na kraju umiješajte rum i jogurt. Pećnicu zagrijte na 180°C. Okrugli (24cm) ili četvrtasti kalup namažite maslacem i lagano pospite brašnom. U njega ulijte tijesto, poravnajte površinu i stavite u vruću pećnicu na oko 30 minuta. Provjerite čačkalicom u sredini kolača je li pečen. Kolač zatim izvadite iz pećnice, izvadite iz kalupa i ostaviti na žičanoj mrežici da se ohladi.
U međuvremenu za preljev izmiješajte šećer u prahu, rum i limunov sok. Pridržavajte se točne mjere u receptu, jer sa malo više tekućine preljev postane prerijedak. Premažite površinu kolača i pospite nasjeckanim orasima. Kad se preljev stisne, kolač narežite i poslužite.