Zbog velike količine badema, ovaj kolač će ostati sočan i nakon nekoliko dana. Hrskavost će mu dati fini mrvljeni posip od maslaca i badema. Bademi se mogu po želji prije i blanširati i oguliti, takvi će imati blaži okus. Umjesto badema mogu se koristiti i lješnjaci ili orasi, savjetuje Hrvoje Medić, kuhar portala Kuzinavanje.com.
Sastojci
Za biskvit
250 g maslaca
140 g šećera
5 jaja
300 g mljevenih badema
2 žličice cimeta
1 žlica kakaa
naribana korica 1 limuna
37 g glatkog brašna
37 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo
Za mrvljeno tijesto
50 g glatkog brašna
50 g oštrog brašna
50 g šećera
75 g maslaca
40 g listića badema
Priprema
Omekšali maslac zajedno sa šećerom izmiješajte u pjenastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje miksajući kratko nakon svakog dodavanja da se sve dobro poveže. Pomiješajte mljevene bademe, cimet, kakao, limunovu koricu i prašak za pecivo. Zagrijte pećnicu na 175°C,. Namastite okrugli kalup za torte (promjer 24) ili pravokutni dublji lim.
Za mrvljeno tijesto izmiješajte prstima brašno, listiće badema, šećer i rastopljeni maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Pripremljeno tijesto od badema izlijte u kalup, poravnajte i pospite mrvljenim tijestom. Pecite oko 60 minuta u dobro zagrijanoj pećnici. Čačkalicom isprobajte je li kolač gotov. Pečeni kolač ostavite da se hladi u kalupu. Narežite i poslužiti. Po želji pospite šećerom u prahu.