Ovo su keksi koji se tope u ustima i puni su arome maslaca. Ako niste preveliki ljubitelj cimeta ili hrskanja šećera pod zubima, možete ih napraviti i bez toga, savjetuje Hrvoje, kuhar i kulinarski bloger portala Kuzinavanje.com. Isto tako u tijesto možete dodati razno suho voće ili pak možete isprobati i druge kombinacije brašna, integralno, crno i slično.
Sastojci za tijesto
1 mahuna vanilije
180 g hladnog maslaca
150 g šećera
1 žlica kiselog vrhnja
250 g glatkog brašna
Sastojci za posipanje
50 g šećera
1 žličica mljevenog cimeta
Priprema
U manjem lončiću na laganoj vatri otopite maslac pa ga ostavite sa strane da se ohladi. Mahunu vanilije razrežite i sastružite srž. U posudi za miješanje mikserom izmiješajte maslac sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte vrhnje, a zatim u dva navrata i brašno. Kratko promiješajte dok se smjesa ne poveže.
Ovo će tijesto biti dosta mekano. Rasporedite ga na komad plastične folije ili masnog papira te pažljivo oblikujte u valjak. Spremite u hladnjak na 1 – 2 sata dok se tijesto stisne, a ako nemate vremena, stavite ga u zamrzivač na pola sata.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Lim za pečenje obložite masnim papirom. Izvadite iz hladnjaka ili zamrzivača pripremljeno tijesto. Nožem režite ploške debljine 5 mm i slažite ih na lim s razmakom 3 – 4 cm (keksi se dosta rašire tijekom pečenja). Pospite ih mješavinom ostatka (50 g) šećera i cimeta pa pecite 10 minuta dok ne porumene.
Keksi mogu biti još malo mekani na dodir, ali kako se budu hladili postati će tvrđi. Nije ih potrebno peći duže od 10 minuta, jer brzo izgore.