Ovaj se kolač sastoji od svega nekoliko sastojaka i brzo je gotov, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com, zbog čega je dobar za one trenutke kada je poželite nešto slatko, a nemate baš previše vremena.
Kada se ohladi, sočan je zbog datulja, mirisan zbog cimeta i hrskav zbog oraha. No, mogu se koristiti i drugi orašasti plodovi ili suho voće poput badema i lješnjaka, te grožđica i brusnica. Voće se može sitno narezati i pomiješati u tijesto ili jednostavno posuti po pripremljenom tijestu.
Sastojci
150 g suhih datulja
40 ml ruma
100 g oraha
2 žlice meda
100 g omekšalog maslaca
2 jaja
200 g glatkog pšeničnog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
Priprema
Orahe sitno narežite. Iz datulja izvadite koštice pa i njih sitno narežite. Stavite ih u posudu i prelijte rumom, promiješajte i ostavite poklopljeno oko 30 minuta. U posudu za miksanje dodajte omekšali maslac i med, miješajte miskerom dok maslac ne postane pjenast, a zatim dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte. U izmiksanu smjesu dodajte redom brašno, prašak za pecivo i cimet te još kratko miješajte mikserom da se sastojci povežu. Zagrijte pećnicu na 180°C. U namašćen pleh za pečenje ravnomjerno rasporedite smjesu tijesta te po površini pospite namočene datulje i narezane orahe. Kolač pecite oko 15 minuta. Provjerite čačkalicom je li gotov. Pustite da se skroz ohladi i narežite na manje kocke.
tekst se nastavlja ispod oglasa
tekst se nastavlja ispod oglasa