Kuhinja
Prhka pita s džemom od ribiza
Ukusno prhko tijesto i lagano kiselkast okus džema od ribiza nevjerojatno su se spojili u izvrstan i ne previše sladak desert koji odlično odgovara uz šalicu kave ili čaja.
“Uz male preinake originalnog recepta evo još jednog deserta u kojem se može uživati tokom cijele godine i van sezone bobićastog voća. U izvornom receptu koristi se velika količina mljevenih oraha što po meni ispada bolje kao tijesto za roščiće nego za pitu”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com
“Kako su orasi dosta masni zamijenio sam ih s manjom količinom mljevenih badema (koji su isto masni, ali ne u tolikoj mjeri kao orasi) i povećao količinu brašna, dok su ostale količine sastojaka i sami sastojci ostali isti. Na moje zadovoljstvo, a i na zadovoljstvo ostalih koji su probali pitu, okus je ostao jednako dobar. Ukusno prhko tijesto i lagano kiselkast okus džema od ribiza nevjerojatno su se spojili u izvrstan i ne previše sladak desert koji odlično odgovara uz šalicu kave ili čaja.
Sastojci
250 g glatkog brašna
100 g mljevenih badema
100 g šećera
prstohvat soli
1 žličica cimeta
1/4 žličice mljevenog klinčića
naribana korica 1/2 limuna
2 žumanjka
150 g hladnog maslaca
Dodatak
maslac za kalup
250 g džema od ribiza
1 žlica vrhnja
Priprema
U posudi izmiješajte brašno, mljevene bademe, šećer, sol, cimet, mljeveni klinčić i limunovu koricu. U sredini napravite udubljenje te u njega dodajte maslac narezan na kockice. Rukama izmiješajte i dlanovima utrljajte maslac u brašno da se dobije smjesa slična krušnim mrvicama. Dodajte jedan žumanjak i izradite elastično tijesto. Oblikujte ga u kuglu te prekriveno ostavite u hladnjaku da odmara oko 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Kalup za kolače promjera 24 cm (sa odvojivim dnom, kao kalup za tart) premažite maslacem. Oko 2/3 tijesta stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu te izvaljajte u malo veći krug veličine promjera kalupa. Kalup obložite tijestom i ostaviti oko 3 cm visoke rubove. Tijesto premažite džemom. Ostatak tijesta razvaljajte i dekorativno narežite na 1 – 2 cm široke trakice pa ih stavite na površinu kolača u obliku mreže. Drugi žumanjak istucite s vrhnjem i premažite mrežu od tijesta. Kolač pecite oko 45 minuta, zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi na žičanoj mrežici.