Za razliku od klasičnog kruha no knead je lakša i brža verzija, iako dosta različita, piše Hrvoje, kuhar Kuzinavanje.com portala. Mekana i rupičasta struktura te hrskava korica nakon pečenja čine ovaj kruh neodoljivim.
Mjere za sastojke su šalice i žlice, moje šalice su američke šalice za mjerenje od 240 ml (1 šalica) te 120 ml (1/2 šalice). No ako i nemate takve šalice, dobro će poslužiti i obična čaša ili čaša od jogurta od 200 ml te naravno pridržavanje mjera napisanih u receptu. Vrste brašna za izradu kruha mogu se kombinirati po želji ali isto treba pripazi o kojem je i kakvom brašnu riječ jer svako brašno traži različitu količinu vode.
Sastojci
3 šalice glatkog pšeničnog brašna
1 ½ žličica soli
¼ žličive suhog kvasca
1 ½ šalica tople vode
Priprema
U posudu za miješanje stavite brašno, dodajte sol i suhi kvasac, dobro promiješajte. Ulijte vodu i miješajte rukama ili drvenom žlicom dok se sastojci ne spoje u vlažnu ljepljivu smjesu. Posudu pokrite prozirnom plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se diže 12 – 18 sati. Sutradan, na dobro pobrašnjenu radnu površinu lopaticom istresite tijesto iz posude. Tijesto pospite brašnom te dobro pobrašnjenim rukama lagano oblikujte u željeni oblik. Oblikovano tijesto premjestite na lim obložen masnim papirom (ako ne koristite papir, lim obilno pospite oštrom palentom – kukuruznom krupicom) te pokriveno ostavite da se diže još 2 sata na sobnoj temperaturi. Tijesto će više ići u širinu nego u visinu, dok će se tijekom pečenja u pećnici lagano dignuti. Površinu kruha još jednom lagano pospite glatkim pšeničnim brašnom. Nakon 2 sata dignuto tijesto prebacite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 60 minuta. Pečeni kruh ohladite na mrežici za hlađenje i poslužite.
tekst se nastavlja ispod oglasa
Napomena
Temperaturu pećnice će najbolje znati namjestiti svatko za sebe, jer svaka pećnica ne peče jednako. Idealna temperatura moje pećnice za ovaj kruh je od 150 do 175 °C, sve iznad toga kod mene je previše.
tekst se nastavlja ispod oglasa