Kuhinja
Integralni muffini s borovnicama
Umjesto borovnica mogu poslužiti i trešnje ili višnje bez koštica, a jednako tako i grožđice prethodno namočene u malo tople vode. Kod ovakve ‘zdravije’ verzije, prije dodavanja borovnica, potrebno je ostaviti smjesu da miruje 10 do 15 minuta.
Muffini su jedna od jednostavnijih vrsta slastica, ali zašto ih ne poboljšati i napraviti jednu voćnu i zdraviju verziju.? Kao zamjena za svježe mogu se koristiti i smrznute borovnice, a integralno se brašno može zamijeniti običnim bijelim pšeničnim brašnom, savjetuje Hrvoje s portala Kuzinavanje.com. Ali, umjesto borovnica mogu poslužiti i trešnje ili višnje bez koštica, a jednako tako i grožđice prethodno namočene u malo tople vode. Kod ovakve “zdravije” verzije, prije dodavanja borovnica, potrebno je ostaviti smjesu da miruje 10 do 15 minuta.
Sastojci:
150 g maslaca sobne temperature
2 cijela jaja
200 g integralnog brašna
60 g zobenih pahuljica
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
200 g svježih ili smrznutih borovnica
180 g smeđeg šećera
350 g kiselog vrhnja
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 175 – 180 °C. Kalup za muffine lagano premazati maslacem. U posudici, na laganoj vatri otopiti maslac. Ostaviti sa strane da se ohladi. Pomiješati brašno, sol, zobene pahuljice, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U posudi za miješanje izmiksati jaja sa smeđim šećerom dok ne postanu pjenasta, dodati kiselo vrhnje i lagano umiješati rastopljeni maslac. Kad se smjesa poveže umiješati brašno (nije potrebno dugo miješati kako bi muffini ostali lagani i prozračni) i ostaviti sa strane da miruje 10-ak minuta. Nakon što smjesa odstoji, umiješati borovnice i puniti kalup za muffine do 2/3 visine. Kalup staviti u vruću pećnicu oko 25 minuta dok muffini ne postanu zlatnosmeđi (provjeriti čačkalicom dali su dovoljno pečeni, ako čačkalica izlazi čista muffini su gotovi). Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.