Muffini su jedna od jednostavnijih vrsta slastica, ali zašto ih ne poboljšati i napraviti jednu voćnu i zdraviju verziju.? Kao zamjena za svježe mogu se koristiti i smrznute borovnice, a integralno se brašno može zamijeniti običnim bijelim pšeničnim brašnom, savjetuje Hrvoje s portala Kuzinavanje.com. Ali, umjesto borovnica mogu poslužiti i trešnje ili višnje bez koštica, a jednako tako i grožđice prethodno namočene u malo tople vode. Kod ovakve “zdravije” verzije, prije dodavanja borovnica, potrebno je ostaviti smjesu da miruje 10 do 15 minuta.
Sastojci:
150 g maslaca sobne temperature
2 cijela jaja
200 g integralnog brašna
60 g zobenih pahuljica
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
200 g svježih ili smrznutih borovnica
180 g smeđeg šećera
350 g kiselog vrhnja
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 175 – 180 °C. Kalup za muffine lagano premazati maslacem. U posudici, na laganoj vatri otopiti maslac. Ostaviti sa strane da se ohladi. Pomiješati brašno, sol, zobene pahuljice, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U posudi za miješanje izmiksati jaja sa smeđim šećerom dok ne postanu pjenasta, dodati kiselo vrhnje i lagano umiješati rastopljeni maslac. Kad se smjesa poveže umiješati brašno (nije potrebno dugo miješati kako bi muffini ostali lagani i prozračni) i ostaviti sa strane da miruje 10-ak minuta. Nakon što smjesa odstoji, umiješati borovnice i puniti kalup za muffine do 2/3 visine. Kalup staviti u vruću pećnicu oko 25 minuta dok muffini ne postanu zlatnosmeđi (provjeriti čačkalicom dali su dovoljno pečeni, ako čačkalica izlazi čista muffini su gotovi). Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.