Kuhinja
Laki kolač s bananama i lješnjacima
Prilikom pripreme potrebno je pripaziti da banane budu potpuno zrele jer one će kolaču dati sočnost, a lješnjaci se mogu zamijeniti i orasima ili bademima.
Jednostavan i ukusan kolač od svega nekoliko sastojaka. Prilikom pripreme potrebno je pripaziti da banane budu potpuno zrele jer one će kolaču dati sočnost, a lješnjaci se mogu zamijeniti i orasima ili bademima. Sve orašaste plodove volim najprije popržiti u pećnici da njihova aroma dođe do izražaja, a ukoliko netko nije ljubitelj oraha ili lješnjaka, bademi se u kolaču mogu koristiti prethodno oguljeni i poprženi što će kolaču dati još laganiji okus, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.
Sastojci
250 g omekšalog maslaca
200 g šećera
5 jaja
500 g zrelih banana
sok i korica 1/2 limuna
250 g oštrog brašna
1 paketić vanilin šećera
1 paketić praška za pecivo
250 g poprženih, mljevenih lješnjaka
Priprema
U posudi za miješanje mikserom dobro izmiješati omekšakli maslac, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane pjenasta, a šećer se ne otopi. Dodati jedno po jedno jaje, neprestano miješajući da se jaja dobro spoje sa smjesom. Banane oguliti i uz dodatak limunovog soka i korice izgnječiti viljuškom te dodati u smjesu maslaca. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i mljevenim lješnjacima. Tijesto izliti u lim prethodno premazan maslacem i posut brašnom, poravnati površinu kolača i staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C. Peći oko 45 minuta dok površina kolača ne dobije zlatnosmeđu boju, a čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe potpuno čista. Kolač potpuno ohladiti, posuti šećerom u prahu i poslužiti.