Rožata, ponekad poznata i kao rožada, jelo je koje se tradicionalno servira u Dalmaciji kao ukusan desert. Evo što o njoj kaže i kako je priprema Hrvoje, kuhar kulinarskog portala Kuzinavanje.com.
Kažu da je rožata tradicionalno Dubrovački desert i specijalitet koji se u originalu radi sa rakijom od ruža. Za mene je jedan od jednostavnijih deserata koji ne zahtjevaju puno pripreme osim malo pažnje kad je u pitanju izrada karamela i samo pečenje. I opet, smjesa jaja, mlijeka i šećera može se aromatizirati po želji ali ništa pretjerano tako da neki određeni okusi ne dominiraju.
Sastojci
500 ml mlijeka
3 cijela jaja
150 g šećera
mahuna vanilije (1 vanilin šećer ili ekstrakt vanilije)
rum po želji
naribana korica limuna ili naranče po želji
Priprema
Od ukupne količine šećera odvojiti pola i uz dodatak 2 – 3 žlice vode skuhati na laganoj vatri u karamel. Karamel uliti u pripremljene posudice (kalupe) u kojima će se peći rožata. Ostaviti sa strane. U lončiću zagrijati mlijeko. U posudi za miješanje izmiksati žicom za snijeg jaja, šećer i vanilin šećer (ukoliko se koristi mahuna vanilije, prepoloviti je na pola, ostrugati sjemenke i prokuhati je u mlijeku), rum i naribanu koricu limuna ili naranče. Uliti toplo mlijeko (ne prevruće da se jaja ne skuhaju) i dobro promiješati.
Dobivenu smjesu pažljivo uliti u pripremljene kalupe. Kalupe premjestiti u dublji pleh napunjen vodom do polovice visine kalupa i peći od 40 -60 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 150 – 180 °C. Pečenu rožatu ohladiti, premjestiti u hladnjak da se dodatno ohladi. Ohlađenu rožatu pažljivo iz kalupa preokrenuti na tanjur i servirati po želji uz tučeno slatko vrhnje.
Napomena
Prilikom kuhanja karamela pripaziti da jako ne kuha i da ne izgori jer ćete u protivnom dobiti gorak okus. Rožata se također može pripremati u jednom većem kalupu ili malo većoj posudi za pečenje, na isti način kao što je opisano u receptu. Pečenu rožatu lagano tankim nožem odvojiti od ruba kalupa da se lakše istrese na tanjur.