Kuhinja
Kandirani đumbir – slastica i lijek
Zbog svojih ljekovitih svojstava jako je cijenjen u medicini i kuhinji. U kuhinji se koristi svjež i nariban kao dodatak jelima ili kod pripreme čaja i sličnih napitaka, a isto tako i ušećeren (kandiran) kao ukusna i zdrava slatka grickalica.
Đumbir potječe iz Indije i Kine i u davna vremena bio je iznimno značajan u trgovini začinima. Osobita ljubav Engleza prema tom začinu potječe iz kolonijalnog doba, pa tako rado pripremaju mirisno pecivo “Ginger Bread” (đumbirni kruh) ili omiljeno fermentirano piće “Ginger Ale” (đumbirno pivo). Dolazi na tržište kao neoguljeni gomoljasti korijen, a također se u prodaji može pronaći i mljeveni tj. u prahu.
Rizom đumbira je pomalo trpkog, paprenog okusa i blagog limunastog mirisa. Zbog svojih ljekovitih svojstava jako je cijenjen u medicini i kuhinji. U kuhinji se koristi svjež i nariban kao dodatak jelima ili kod pripreme čaja i sličnih napitaka, a isto tako i ušećeren (kandiran) kao ukusna i zdrava slatka grickalica. Za kandiranje i kuhanje najbolje je korititi što svježiji korijen đumbira, savjetuje Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.
Sastojci
225 g svježeg korijena đumbira
400 g šećera
500 ml vode
prstohvat soli
Priprema
Đumbir oguliti, po želji narezati na ploške ili prutiće te staviti u posudu. Preliti vodom tek toliko da pokrije đumbir i staviti na vatru da zakuha. Kuhati 10 do 15 minuta, ocijediti i postupak ponoviti još jednom. Tim postupkom uklonit ćemo jedan dio gorčine iz đumbira. Nakon što je đumbir dva puta prokuhan, preliti ga sa pripremljenih 500 ml vode i šećerom te kuhati na laganoj vatri oko 40 do 45 minuta dok tekućina većim dijelom ne ispari i dok se ne dobije gust sirup. Za to vrijeme đumbir bi trebao već dosta omekšati. Procijediti korijen đumbira kroz cijedilo, uvaljati ga u kristal šećer i pustiti preko noći da se suši na zraku.
Napomena
Sirup u kojem se kuhao đumbir ne bacajte. Jako se dobro može čuvati u staklenci i koristiti kao napitak razrijeđen sa vodom ili kao zaslađivač, jer sadrži dosta arome đumbira.