Kuhinja

Kakao ploške – bez kompliciranja

Sve potrebne sastojke imate kod kuće. Ovaj je kolač posebno zgodan kada vam zbog izrade nekih drugih jela ostane višak bjelanjaka.

Objavljeno

|

Često se zna dogoditi da u pripremi nekih slastica ostane dosta bjelanjaka, tako je kod mene bilo i ovoga puta, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com. Kako u pincu od osam jaja idu četiri cijela i četiri žumanjka ostala su četiri bjelanjka. Usput su se našla još dva i eto prilike da probamo nešto novo od bjelanjaka. Da ne budu uvijek samo puslice, odlučio sam napraviti kakao ploške s bloga “Knjiga recepata by Nina”. To je jedan od blogova koje redovno posjećujem i koji obiluje jednostavnim, finim i maštovitim receptima. Onako kako volim, bez puno komplikacija.

Puno razmišljanja nije bilo; sve potrebne sastojke imam kod kuće. Jedino nisam imao grožđice koje su bile potrošene za pincu, ali po meni grožđice i nisu potrebne. Drugi puta ću staviti sitno sjeckanu čokoladu. U nedostatku glatkog brašna koristio sam oštro pa je zbog toga, po mom mišljenju, kolač malo tvrd, ali to mu ne umanjuje kvalitetu. Boja je dosta tamna zbog kakaa jer uvijek koristim gorki kakao, a i kolač je rađen sa duplim sastojcima. Ovo mi je definitivni favorit u kolačima od bjelanjaka. Količine sastojaka su navedene u količinama koje sam koristio i postupak rada kako sam ga osobno radio.

Sastojci

6 bjelanjaka
200 g kristal šećera
140 g glatkog pšeničnog brašna
80 g maslaca, rastopljenog i ohlađenog
4 žlice kakaa
grožđice (po želji)

foto: Kuzinavanje.com

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Bjelanjke miješati mikserom dok se ne dobije čvrsti snijeg, lagano dodavati žlicu po žlicu šećera i miješati dok snijeg ne postane sjajne boje, a šećer se otopi. Pažljivo uz neprestano miješanje uliti otopljeni maslac. Dobro promiješati. Pomiješati i prosijati brašno sa kakaom i lagano dodavati u smjesu bjelanjaka, miješati mikserom na najslabijoj brzini ili ručno pomoću lopatice. Uliti smjesu u kalup za pečenje dimenzija 25 x 22 cm ili neki drugi sličnih dimenzija (pekao sam u kalupu za kruh) i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 15 minuta, a po potrebi i malo duže. Provjeriti čačkalicom je li kolač gotov. Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu, narezati na ploške i poslužiti.

Exit mobile version