Kuhinja
Brza i laka francuska juha od luka
Klasična francuska juha od luka s pečenim kruhom i sirom vrlo je jednostavna za pripremu i jako ukusna za jelo. Okus juhe se može obogatiti i vinom te raznim začinskim biljem.
Klasična francuska juha od luka s pečenim kruhom i sirom vrlo je jednostavna za pripremu i jako ukusna za jelo. Okus juhe se također može obogatiti i vinom te raznim začinskim biljem, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. Kaže, najdraža mu je ovako jednostavna sa svega par namirnica.
Sastojci
300 g crvenog luka
50 g maslaca
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica brašna
750 ml temeljca
sol
svježe mljeveni crni papar
8 kriški kruha (npr. francuz)
100 g naribanog sira
Priprema
Luk oljuštiti i narezati na tanke ploške. U loncu uz dodatak maslinovog ulja rastopiti maslac, dodati luk i na umjerenoj temperaturi pržiti dok luk ne uvene i lagano porumeni. Pripaziti da luk previše ne potamni. Luk posuti brašnom, kratko popržiti i zaliti temeljcem. Kad juha zavrije, začiniti solju i paprom, poklopiti i lagano kuhati oko 30 minuta. U međuvremenu dok juha kuha tostirati kriške kruha u zagrijanoj pećnici. Nakon 10 minuta na svaku krišku staviti malo naribanog sira i vratiti u pećnicu da se sir otopi. Juhu poslužiti u zdjelicama i na svaku staviti krišku – dvije tostiranog kruha.
Napomena
Juha se može poslužiti i tako da se u zdjelice ulije juha, u nju se stave ploške kruha i sve pospe sirom te kratko zapeče u pećnici na 220 °C oko 10 minuta. Po želji se svaka kriška kruha može natrljati sa malo češnjaka.