Ako ste ljubitelj jednostavnih i brzih slastica od dizanog tijesta onda je ovo prava stvar za vas. Prilično jednostavno, slatko dizano tijesto obogaćeno aromom cimeta i kardamoma uz mali dodir naranče. Ako nemate sjemenki ili mljevenog kardamoma, možete ga izostaviti u receptu. U receptima uvijek koristim sjemenke kardamoma koje po potrebi tučem u mužaru, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.
Možda će se nekima i sama količina šećera učiniti previše, ali u kombinaciji sa začinima i tijestom ne prevladava, ali količine sastojaka za nadjev se uvijek mogu prilagoditi vlastitom ukusu.
Sastojci
200 ml mlijeka
50 g otopljenog maslaca
400 g glatkog pšeničnog brašna
40 g svježeg kvasca (1 kocka)
50 g šećera
1 paketić vanilin šećera
prstohvat soli
1 jaje
Nadjev
2 žlice rastopljenog maslaca
6 žlica šećera
1 žlica mljevenog cimeta
1 žlica mljevenog kardamoma
naribana korica 1 naranče
Priprema
U lončići zagrijati mlijeko, dodati 1 žličicu šećera, malo brašna i razmrvljenu kocku kvasca, promiješati, poklopiti i ostaviti sa strane da ‘proradi’. U posudu za miješanje prosijati brašno, dodati ostatak šećera, sol, vanilin šećer, rastopljeni maslac i lagano umućeno jaje. U sve dodati kvas. Zamijesiti glatko i ne previše mekano tijesto. Popkriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da se diže dok ne udvostruči obujam. U međuvremenu, zagrijati pećnicu na 175°C.
U manjoj posudici za nadjev spojiti šećer, mljeveni cimet, kardamom i naribanu narančinu koricu. Dignuto tijesto lagano premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i razvaljati na debljinu od 5 mm. Tijesto premazati rastopljenim maslacem te posuti mješavinom šećera i začina. Čvrsto zarolati počevši od duže strane tijesta. Tijesto rezati na ploške debljine 1 cm i slagati na pripremljeni lim obložen papirom za pečenje. Pokriti i ostaviti na toplom mjestu da se diže oko 30 minuta. Peći u pećnici oko 20 – 25 minuta dok lagano ne porumene. Poslužiti tople.